Auto populair voor vakantie: heel veel files verwacht

Foto: Piqsels / CC0

De ANWB waarschuwt vakantiegangers die het komende weekeinde met de auto Europa in trekken dat ze rekening moeten houden met files. In eigen land wordt het morgenmiddag al druk: er wordt rekening gehouden met zo’n 500 kilometer file.

Vooral op de wegen in het midden, oosten en zuiden van het land zal er flink wat oponthoud zijn. Door werkzaamheden is ook de Afsluitdijk een groot knelpunt en de dijk is bovendien van vrijdag 22:00 uur tot zaterdag 08:00 uur in beide richtingen afgesloten. De A1 vanaf de Duitse grens richting Hengelo is het hele weekend dicht tussen de grens en Oldenzaal.

De laatste coronakaart van ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

 

 

 

 

De grootste drukte in het buitenland verwacht de ANWB op de bekende vakantieroutes. Door de pandemie gaan veel meer Europeanen met de auto op reis. Vakantieverkeer moet in het oosten van België en in Duitsland tussen Keulen en Koblenz rekening houden met omleidingen. Na de wateroverlast zijn daar nog veel wegen onbegaanbaar. Net als afgelopen zaterdag wordt in Frankrijk grote drukte verwachtm tussen Lyon en Orange op de A7 en op de route Parijs – Tours – Bordeaux naar Spanje.

Veel extra reistijd

Wie via Midden Frankrijk rijdt over Limoges en Toulouse of Clermont-Ferrand moet zaterdag ook geduld hebben. Vakantiegangers die naar Zuid Frankrijk rijden moeten drie tot vier uur extra reistijd incalculeren. In Duitsland staan zaterdag vooral veel files in het zuiden. Op de A3 bij Passau en op de A8 tussen München en Salzburg is er al gauw een uur oponthoud, verwacht de ANWB. Maar ook in het noorden loopt het verkeer vast rond Hamburg.

Zwitserland en Oostenrijk

Het grootste knelpunt in Zwitserland is de A2 bij de Sint Gotthardtunnel richting het Italiaanse Chiasso. De ANWB verwacht daar zaterdag de hele dag file waarbij de wachttijd oploopt tot meer dan twee uur. In Oostenrijk wordt het die dag filerijden op de A10/A11 Salzburg – Villach – Slovenië. De Karawankentunnel bij de Sloveense grens is daar het grootse knelpunt. Drukke wegen onderweg naar de meren in Noord Italië en de kust zijn de A4 Milaan – Triëst, de A14 Bologna – Rimini en de A22 Brennerpas – Verona.

Reacties