Afsluitdijk twee nachten dicht wegens verplaatsen transportband

Foto: Rijkswaterstaat

De Afsluitdijk gaat morgenavond 23 juli vanaf 22:00 uur in beide richtingen dicht en zaterdag om 08:00 uur weer open. De afsluiting wordt een week later op dezelfde tijden herhaald, vanwege het verplaatsen de grote zandtransportband die nodig is voor de versterking van de dijk.

Of de werkzaamheden doorgaan is nog wel afhankelijk van de wind, meldt Rijkswaterstaat. Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Daarvoor wordt een transportband over de A7 ingezet. Die brengt het zand over de vangrails, de vluchtstroken en de rijbanen van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde. Zo wordt voorkomen dat het zand met vrachtwagens over de weg of met schepen door de sluis naar de dijk moet worden gebracht en dit geeft minder overlast en ook minder uitstoot.

Afbreken en weer opbouwen

De zandtransportband wordt op 23 en 24 juli afgebroken ter hoogte van hectometerpaal 88.5 en verplaatst richting Den Oever. Vervolgens wordt deze weer opgebouwd op 30 en 31 juli ter hoogte van hectometerpaal 78.9. Voor het afbreken en opbouwen wordt groot materieel gebruikt en voor het vervoer van de transportband naar zijn nieuwe locatie is groot en zwaar transport nodig. In verband met de veiligheid van weggebruikers en bouwmedewerkers is het noodzakelijk de weg beide nachten af te sluiten.

Wind mogelijk spelbreker

Of de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden is nog wel afhankelijk van de weersomstandigheden, met name van de wind. De zandtransportband is een grote windvanger. Als het te hard waait, kan er niet veilig gehesen worden. Bij uitstel worden de werkzaamheden naar verwachting verzet naar de weekenden van 30 en 31 juli en 6 en 7 augustus.

Omrijden

De extra reistijd bedraagt tussen de tien minuten en anderhalf uur, afhankelijk van het vertrekpunt en de bestemming. Verkeer uit Zaanstad richting Friesland kan omrijden via de A9/A1 en de A6 of kiezen voor de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad en de A6. Afhankelijk van het verloop van de verplaatsing, kan de afsluiting korter of langer duren.

Reacties