Onderzoek Rekenkamer naar openbaarheid en Wob

Foto: Google Street View

De Rekenkamer Metropool Amsterdam gaat onderzoek doen naar het openbaar maken van overheidsinformatie in Zaanstad. Nagegaan wordt hoe het college informatie op eigen initiatief openbaar maakt en hoe het Wob-verzoeken afhandelt.

Bij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) doet iemand een verzoek om bepaalde overheidsinformatie openbaar te maken. Ook wordt onderzocht hoe dit proces in Zaanstad wordt geëvalueerd en of daarvan wordt geleerd. Het initiatief van de Rekenkamer maakt deel uit van het landelijke DoeMee-onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies. Hierdoor kunnen later de resultaten uit Zaanstad vergeleken worden met die van ongeveer 100 andere gemeenten, provincies en waterschappen.

Amsterdam

Daarnaast vergelijkt de Rekenkamer de Zaanse resultaten met die uit Amsterdam. ‘Het kan zijn dat beide onderzoeken ons aanleiding geven om een diepgaander onderzoek naar de situatie in Zaanstad te starten,’ liet de Reknkamer gisteren weten. Het rapport met de resultaten wordt eind januari volgend jaar openbaar gemaakt tijdens een symposium.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen