Geen bezwaren tegen Beeldkwaliteitsplan Zaankwartier ingediend

Foto: Beeldkwaliteitsplan Zaankwartier

In samenwerking met Coöperatie de Vlijt, de ontwikkelaar en eigenaar van het Meneba-complex in Wormerveer heeft de gemeente het Beeldkwaliteitsplan Zaankwartier opgesteld voor de herontwikkeling van het fabriekscomplex tot ‘een nieuwe bruisende wijk om te wonen, te werken en te recreëren’. Nu mag de raad er een oordeel over vellen.

Het Beeldkwaliteitsplan heeft al ter inzage gelegen en dat heeft niet tot zienswijzen geleid. Het stuk bevat de welstandscriteria waaraan voldaan moet worden en de ambitie voor de gewenste kwaliteit van het te ontwikkelen gebied. Het Meneba-complex aan de Noorddijk waar 104 woningen en 568 appartementen komen valt onder MAAK.Noord. De verschillende delen van het complex zijn ingedeeld in drie categorieën: met een hoge monumentwaarde en noodzakelijk behoud, met een positieve monumentwaarde waarbij behoud wenselijk is en zonder monumentale waarde.

 

 

Indien behoud van een pand in de middelste catergorie niet mogelijk is, dient een nieuw gebouw in dezelfde hoofdvorm en eenzelfde karakter te worden teruggebouwd, zodat recht wordt gedaan aan de cultuurhistorische waarden van het voormalige fabriekscomplex aan de Zaan.

Het Supervisieteam MAAK.Noord en de Adviescommissie Welstand en Monumenten hebben een positief advies gegeven over het Beeldkwaliteitsplan Zaankwartier. Omwonenden en bedrijven zijn geïnformeerd over de plannen en er is een enquête uitgevoerd onder zowel omwonenden als bedrijven om inzicht te krijgen in behoeftes, wensen en ideeën.

Zorgen bedrijven

Ook de bedrijven op Noorderveld staan in beginsel positief tegenover de ontwikkeling, aldus het college, al blijven er zorgen over een toename van het verkeer en daarmee een verslechterde bereikbaarheid van het bedrijventerrein. Ook voldoende milieuruimte voor de bedrijven is een punt van zorg.

Suburbaan compact dorps wonen

De gemeente ziet Noord in de periode tot 2040 als ‘dé plek in Zaanstad waar mensen suburbaan en compact dorps kunnen wonen’. ‘Sterke kanten als water, groen en erfgoed worden goed benut. In Noord kunnen mensen prettig opgroeien en oud worden. Meneba voegt door herontwikkeling woningen met een gedifferentieerde programmering, bedrijvigheid en voorzieningen toe.’

Verkeer

Het Mobiliteitsprogramma van Eisen heeft als uitgangspunten terugdringing van het autogebruik en -bezit en meer vervoer via andere middelen. De dynamiek die bij het Zaankwartier ontstaat zal uitstralen naar het omliggende gebied en dus grote invloed hebben op het dorp en ook op Krommenie en Wormer. Op termijn maakt dat de herinrichting van de Ned Benedictweg, het Noordsterpark en Noorderveld noodzakelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen