Loods Weiver Westzaan vervangen door vrijstaand huis

De loods wordt gesloopt, het
transformatorhuisje van Tennet niet.
De loods wordt gesloopt, het transformatorhuisje van Tennet niet.
Foto: Google Street View

Er mag van het college een huis gebouwd worden op de plek waar nu een loods van een aannemer staat aan het Weiver 124 in Westzaan. Het gebouw is in slechte staat: het zakt langzaam van de heipalen, waardoor de muren scheuren. Ervoor in de plaats moet een vrijstaande woning met een mansardekap komen.

Die wordt iets naar achteren geplaatst, in lijn met de rooilijn van de voorgevel van het buurhuis. Het bouwplan is gebaseerd op de oorspronkelijke bebouwing op de locatie en draagt volgens het college bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het lint in Westzaan. Er worden twee parkeerplaatsen achter elkaar op eigen terrein gerealiseerd en er is een berging ingetekend voor fietsen.

 

 

 

Gelet op het toekomstige gebruik als woning is er vanwege de relatief hoge loodgehalten in de grond sprake van risico’s voor de gezondheid en daarom moet er voorafgaand aan de bouw gesaneerd worden. De Wet natuurbescherming vormt geen belemmering voor het bouwproject. De woning gaat voldoen aan de meest recente duurzaamheidseisen uit het Bouwbesluit en wordt gebouwd met natuurlijke materialen en voorzien van goede isolatie en een lucht- warmtepomp. De Adviescommissie Welstand en Monumenten Zaanstad heeft op 7 juli vorig jaar al ‘een bijzonder een positief advies afgegeven’.

Positieve reacties

Er zijn geen signalen dat er negatief op het project zal worden gereageerd, aldus het college. ‘De initiatiefnemer heeft aangegeven meerdere malen overleg te hebben gehad met de bewoners van naastgelegen woningen en heeft daarbij inzage gegeven in de plannen. Hiervoor zijn de bewoners actief uitgenodigd. Naar aanleiding van het wijkoverleg zijn geen reacties gekomen die geleid hebben tot aanpassing van het plan.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen