Armen die geen bijstand vragen onzichtbaar voor gemeente

Foto: Pixnio / CC0

Veel mensen die er wel recht op hebben vragen geen bijstand aan, bleek uit onderzoek  van de Inspectie SZW. Ook in Zaanstad, hoewel de ernaar streeft om de drempel zo laag mogelijk te maken met hulp van de Sociale Wijkteams en het Jongeren Loket.

Zaanstad heeft geen cijfers, maar op grond van het landelijke beeld is het reëel om ervan uit te gaan dat het in onze gemeente om 2000 tot 2300 huishoudens gaat, antwoordt het college op vragen van het CDA. Landelijk gaat het om zo’n 170.000, circa 35 procent van de huishoudens die waarschijnlijk recht hebben op bijstand. Op 31 december vorig jaar ontvingen 3711 huishoudens hier een bijstandsuitkering.

Jongeren en werklozen

Gemeenten hebben vanwege de privacywetgeving geen mogelijkheden om huishoudens die de financiële steun niet aanvragen gericht te benaderen. Er is wel een afdeling binnen het Jongeren Loket die zich richt op inwoners tussen achttien en 23 jaar. Deze jongeren worden actief benaderd als zij uitgeschreven worden bij hun school of in Zaanstad komen wonen en nog geen startkwalificatie hebben. Met het UWV wordt samengewerkt om inwoners die binnenkort hun maximale WW-periode bereiken te informeren over hun recht op een bijstandsuitkering.

Informatievoorziening

Het landelijke onderzoek toonde aan dat de gebruikte toon en taal én angst voor terugvordering als er ook maar een detail niet klopt mensen ervan weerhoudt een uitkering aan te vragen. Het college laat weten dat daar aandacht voor is en dat het uitkeringsproces, ‘van aanvraag tot en met het verstrekken van een uitkering’ regelmatig geëvalueerd wordt. Zo wordt nu onderzocht of de informatie op de gemeentelijke website verbeterd kan worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen