CDA wil dat álle rechthebbenden bijstand ontvangen

Foto: PxHere / CC0 Domaine Public

Hoe bereikt Zaanstad inwoners die recht hebben op bijstand, maar die uitkering niet aanvragen? Landelijk is dat ruim een derde van alle bijstandsgrechtigden, zo is gebleken uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het CDA stelt er vragen over.

Gemeenten hebben weinig zicht op de problematiek en er niet genoeg aandacht voor, waardoor voornamelijk jongeren onder 27 jaar, zelfstandigen, EU-migranten en  laaggeletterden geen bijstand aanvragen. Mensen met een laag of wisselend inkomen worden afgeschrikt door de complexiteit van de regels, de juridische toon in de communicatie van de gemeente en de angst voor terugbetalen. Nick Hendriks vraagt het college of dat een inschatting kan maken van het aantal Zaankanters in die situatie.

Proactieve aanpak

Het CDA vindt dat de gemeente in elk geval een meer proactieve aanpak moet ontwikkelen om mensen die recht hebben op bijstand te bereiken, te beginnen met het aanpakken van de door de inspectiedienst geconstateerde knelpunten. Het CDA ziet verder graag dat het dagelijks bestuur binnen een half jaar met een actieplan komt om het probleem te tackelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen