Omwonenden Dukra trekken weer aan de bel

Foto: Google Street View

Omwonenden van de jachthaven Dukra in Zaandam zijn bezorgd dat de plannen voor wonen in de haven al veel verder zijn dan het college laat doorschemeren en bovendien een stuk grootschaliger.

Volgens hen gaat het om 24 nieuwe woonarken (ook wel aangeduid als ‘waterwoningen’), een ligplaats voor een woonschip, het ombouwen van het voormalige kantoor van Dukra aan de Houthavenkade tot een woonhuis, een nieuw servicegebouw voor de jachthaven met op één verdieping een multifunctionele ruimte en een woning havenmeester, tien drijvende recreatiewoningen (‘havenlodges), een horeca-ark met een capaciteit voor 107 personen en een groot terras voor 147 personen) en drie woonarken met in totaal twaalf huurappartementen die worden verhuisd vanaf de Houthavenkade.

Illegale kamerverhuur

Dan is er nog de verhuur van drie kamers in een bestaande woonark, die niet gelegaliseerd is maar waarop niet gehandhaafd wordt. Een wandelpromenade maakt alle aanwinsten bereikbaar en een deel van het geheel blijft een jachthaven met ligplaatsen voor recreatievaartuigen van bewoners en passanten. Het is veel op een klein stukje Zaandam, dat volgens de omwonenden ook nu al een hoge geluidsbelasting kent.

Wob-verzoek

‘Dit initiatief speelt al sinds 2017. In december 2018 hebben gemeente en ontwikkelaar de intentieovereenkomst ondertekend. Omwonenden zijn pas eind januari van dit jaar zeer beperkt geïnformeerd door middel van een planpresentatie. Naar aanleiding van een Wob-verzoek hebben wij vernomen dat de gemeente en de ontwikkelaar momenteel bezig zijn met het opstellen/afronden van de anterieure overeenkomst,’ schrijven ze in een verontruste brief.

Voorzichtige hoop

‘In het kader van participatie worden er nog gesprekken georganiseerd tussen de jachthaven, de gemeente en omwonenden. Gezien het verloop van de participatie bij dit project tot nu toe, en bij andere projecten (Peperstraat, Zaaneiland, etcetera) zijn we erg voorzichtig met onze verwachtingen. We blijven vooralsnog hoop houden, maar we blijven ook kritisch,’ waarschuwen zij.

Gemeenteraad

Ze zijn bovendien benieuwd waar de gemeente vandaan heeft dat de gemeenteraad ‘het idee heeft dat het plan ook voor de bewoners van toegevoegde waarde kan zijn’, zoals te lezen is in de raadsinformatiebrief Terugkoppeling bestuurlijke afstemming Toeristische, Verblijfsaccommodatie en Horeca visie. Navraag bij enkele raadsleden leerde de bewoners dat die officieel tot op heden niet geïnformeerd zijn over de plannen met Dukra. ‘Laat staan dat er een officieel standpunt is van de raad over wateraccommodaties in de jachthaven.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen