Omwonenden Dukra over het hoofd gezien bij plannenmakerij

Foto: Google Street View

Omwonenden van jachthaven Dukra in Zaandam maken zich zorgen over de plannen waarover twee ondernemers en Zaanstad achter de schermen al vier jaar in gesprek zijn. Het is de bedoeling om van de haven deels een woonwijk annex vakantiepark met horeca te maken. Dit Marinapark Houthaven houdt geen rekening met hún belangen, schrijven de bewoners aan de gemeenteraad.

‘Wij zijn als direct omwonenden van jachthaven Dukra kortgeleden geconfronteerd met een vergaand plan: de jachthaven wordt getransformeerd tot deels een woonwijk met drijvende woningen,’ aldus de brief. Het zou gaan om 24 nieuwe waterwoningen, drie nog naar Dukra te verplaatsen woonarken van Van Bentvelzen met circa twaalf huishoudens en een al bestaande woonboot. Daarnaast moet er een vakantiepark komen met tien drijvende bungalows voor toeristen en een horecagelegenheid. ‘Waar wij hoopten als direct omwonenden een serieuze gesprekspartner te zijn voor de gemeente en de projectontwikkelaar, bleken wij tijdens de eerste en vooralsnog enige informatiesessie op 21 januari slechts te worden geïnformeerd over dat wat al besloten is.’

Vergunning al vergeven

De omgevingsvergunning voor een deel plannen is zelfs al verstrekt, aldus de bewoners. Aan de Badhuisweg 9C mag in afwijking van het  bestemmingsplan voor tien jaar een familierestaurant / lunchroom worden gevestigd, zo is te lezen in de Bekendmakingen van 2 december vorig jaar. ‘Verdere informatie over deze omgevingsvergunning hebben we niet. We hebben de stukken onlangs opgevraagd, maar nog niet ontvangen. Helaas hebben wij als omwonenden de publicaties van de bekendmakingen niet opgemerkt, maar hadden wij niet mogen verwachten dat de initiatiefnemer en/of de gemeente ons hierbij actief zou betrekken?’ is hun vraag.

Geen antwoord

In het najaar van 2019 stond in de Russische Buurtkrant: ‘Met de nieuwe huurder van de jachthaven is een intentieovereenkomst gesloten. We gaan onderzoeken of het haalbaar is om de jachthaven deels te ontwikkelen zodat er drijvende woningen, een hotel (inmiddels veranderd in de tien ‘havenlodges’) en horeca kunnen komen. Door het vernieuwen van de steiger kan dan ook een looproute langs het water worden gecreëerd.’ Naar aanleiding van dat bericht stelden buurtbewoners vragen aan de gemeente, maar kregen geen antwoord. ‘De ontwikkelaar gaf tijdens de informatiesessie van 21 januari aan van de gemeente niet eerder te hebben mogen communiceren over de plannen,’ melden de omwonenden aan de raad.

Late reactie

De gemeente en de projectontwikkelaar reageerden wel op ‘een lijvig document’ met vragen en zorgen naar aanleiding van de informatiesessie: ‘Wij menen oprecht dat de perceptie van de ontwikkeling nu veel negatiever is dan nodig; er is echt uitgebreid gestudeerd op doorzichten en zichtlijnen.’ Dit citaat uit die reactie typeert volgens de bewoners de houding richting de direct omwonenden en wordt door hen vertaald als ‘dit is het plan en daar moet je het mee doen’. En niet zeuren. Gemeente en ontwikkelaar halen bovendien in hun reactie de Russische Buurtvisie aan ter ondersteuning van de plannen, maar dat zou volgens de opstellers daarvan ‘geheel onterecht’ zijn.

Het verzoek van de ondertekenaars van de brief aan de gemeenteraad is dat die erop toe gaat zien dat er alsnog ‘een kwalitatief participatietraject plaatsvindt’. Ze benadrukken daarbij niet alleen de eigen belangen voor ogen te hebben, maar ook de waarde van open water (bij gebrek aan groen) voor de omgeving en de cultuurhistorische waarde van de Oude Haven en Russische Buurt te willen betrekken bij de afwegingen rond de plannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen