Jeugd die waterwetten aan de laars lapt naar Halt verwezen

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad gaat jongeren die ‘buitensporige overlast veroorzaken op het water en de wet overtreden‘ voortaan doorverwijzen naar stichting Halt. Vorige maand is een overeenkomst getekend met afspraken over deze samenwerking. De gemeente hoopt zo de vaaroverlast terug te dringen, zodat iedereen plezierig en veilig kan recreëren op het water.

De afgelopen jaren is de vaaroverlast toegenomen en krijgt de gemeente er regelmatig meldingen van en klachten over binnen. Over zaken als te hard varen, zwemmers die zich op plekken vermaken waar dat niet mag en geluidsoverlast. Ook extreme golfslag is een veelgehoorde klacht. Dit kan zorgen voor verstoring en beschadiging van oevers en nesten van weide- en watervogels. De brugwachters krijgen ook meldingen van herrie, vervuiling en brandstichting.

Bewustwording

De afdeling Havens en Vaarwegen van de gemeente gaat samenwerken met Halt om jongeren bewust te maken van hinder en gevaar op en rond het water. De gedachte is dat een jongere niet leert van een boete alleen. De BOA’s houden toezicht op het water, spreken mensen aan op overlastgevend vaargedrag en bekeuren overtreders. De ouders van jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die betrapt worden ontvangen een brief van burgemeester Jan Hamming met daarin een verwijzing naar een afspraak met Halt.

Dat gesprek is bedoeld als een leertraject. De Halt-medewerkers bespreken met de jongeren de gevolgen hun gedrag. Halt staat voor Het Alternatief. Het is een instantie die kortlopende interventies organiseert om jeugdcriminaliteit te voorkomen, te bestrijden en te bestraffen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen