Negentien huizen in plaats van fabriek aan Noordeinde

Foto: Hooyschuur architecten & adviseurs

Het uit zijn jasje gegroeide bedrijf Content Gordijnenateliers aan het Noordeinde 50A in Wormerveer gaat plaatsmaken voor negentien koophuizen. De vrijstaande en rijtjeswoningen gaan tussen 299.000 en 420.000 euro kosten. Het college is akkoord met de bouw.

Content Gordijnenateliers produceert gordijnen en raambekleding voor onder andere bouwmarkten en door de groei die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt voldoen het gebouw en de locatie niet meer. Het aantal transportbewegingen van vrachtwagens en opleggers is bovendien niet langer gewenst in de woonomgeving. Met het bouwplan verdwijnt de industriële functie. Aan de overkant van de rivier ligt wel een industrieterrein, wat gevolgen heeft voor de eisen die aan de nieuwbouw worden gesteld.

Passend in de buurt

De nieuwe woningen zijn zorgvuldig ingepast in het beeld van de bestaande woonomgeving, aldus het college. Qua schaal en maat passen ze in het beeld van de bestaande woningen langs het Noordeinde en de Evertsenstraat, maar ook in dat van de achterliggende woonwijk.

 

In het plangebied worden twaalf parkeerplaatsen aan de centrale ontsluitingsweg door het plan en aan het Noordeinde gerealiseerd en vijftien op eigen terrein. Fietsen kunnen in de bergingen van de woningen staan, waarmee er voldoende ruimte is voor het parkeren van auto’s en het stallen van fietsen. De woningen worden gasloos gebouwd en alle voorzien van zonnepanelen op het dak.

De initiatiefnemer voor de bouw heeft in juli 2019 al een bijeenkomst gehouden om de buurt uitleg te geven over het project, waarbij ook de gemeente, de makelaar, de architect en de bouwers aanwezig waren. ‘De buurt heeft inspraak gekregen door hun visie op het bouwplan te kunnen geven, en heeft aangegeven positief te zijn over het verdwijnen van de industrie en de realisatie van woningbouw,’ schrijft het college nu aan de raad.

Extra grond

De initiatiefnemer heeft de bewoners van de Evertsenstraat die aansluiten op het bouwterrein een strookje grond toegezegd dat deel uitmaakt van het plangebied en waarmee zij hun percelen kunnen rechttrekken tot vierkanten. Voor en tijdens de bouw zullen er erfafscheidingen worden geplaatst die de overlast zoveel mogelijk zullen beperken, te beginnen bij de sloop van de bestaande fabriekshal.

Milieuaspecten

Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat voor één woning direct gelegen aan het Noordeinde geldt dat de voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai wordt overschreden en voor vier woningen geldt dat de voorkeursgrenswaarde voor industrielawaai wordt ovrschreden door het industrieterrein Nieuweweg, Zuid-West en Croklaan. Dat kan worden opgelost met geluidluwe gevels.

Overige milieuaspecten zoals bodem en geur vormen geen belemmering voor het bouwplan. Wel worden de huizen voorzien van een geurfilter waardoor er binnenshuis geen cacaogeur van de fabriek van Cargill in Wormer te ruiken zal zijn. Deze maatregel wordt als voorwaarde in de omgevingsvergunning opgenomen. Ook de stikstofdepositie werpt geen belemmeringen op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen