CDA en DZ tegen sloop gebouw Zaanse architect Jaap Schipper

Foto: Google Street View

Het CDA en Democratisch Zaanstad schieten de bewoners van de Prins Hendrikkade in Zaandam te hulp die het door de Zaanse architect Jaap Schipper ontworpen kantoorpand van William Pont op Het Eiland willen behouden, terwijl Rochdale het wil slopen. Het moet plaatsmaken voor twee woontorens met 120 sociale huurwoningen.

De twee fracties willen morgenavond van het college horen waarom dat de voorgenomen sloop van dit ‘cultuur-historisch erfgoed’ niet eerst heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat de raad vooraf om een oordeel wordt gevraagd is een goed gebruik bij besluiten politiek gevoelig (kunnen) liggen, dus voorzag het college geen enkele oppositie? Of verkeerde het in onwetendheid over de waarde van het gebouw uit de jaren 60 van de vorige eeuw?

Sloopvergunning

Marc Wit (CDA) en Juliëtte Rot (DZ) willen ook te weten komen in welke fase de sloopvergunning momenteel verkeert en of het college bereid is om via een contra-expertise te laten bekijken of en hoe het Pont-pand, inclusief eventuele verantwoorde bouwtechnische aanpassingen toch geschikt kan worden gemaakt voor bewoning. Daarover zou ook het gesprek moeten worden aangegaan met Rochdale.

Participatie

Daarnaast zijn ze ongelukkig met de manier waarop in mei een digitale bijeenkomst met direct belanghebbende bewoners verliep. Daar kwam halverwege het stellen van vragen een abrupt einde aan toen de mededeling ‘disabled’ op de computerschermen verscheen. Wat is er gedaan om de sessie alsnog af te maken en mensen de gelegenheid te geven om hun vragen alsnog te stellen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen