Zaanstad bungelt onderaan de lijst met aantal openbare toiletten

16 nov 2017, 9:20 Actueel
toilet
Flickr

Als je echt nodig naar de wc moet, moet je volgens onderzoek van waarkaniknaardewc.nl niet in Zaanstad zijn. De gemeente staat met één openbaar toilet per 8100 inwoners op de laatste plaats.

Het onderzoek had plaats in de 50 grootste gemeenten van Nederland. In Súdwest-Fryslân - in 2011 ontstaan uit Sneek, Bolsward, Nijefurd, Wonseradeel en Wymbritseradeel - zijn 41 toiletlocaties voor 84.000 inwoners, ofwel één per ruim 2000 inwoners. Daarmee kwam de gemeente op de eerste plaats.

Amsterdam op twee

Amsterdam volgt met bijna 300 openbare wc’s, ofwel één per 2900 inwoners. Op de derde plek staat Alkmaar, waar op elke 3000 inwoners één toilet is. Voor de ruim 150.000 inwoners van Zaanstad zijn er maar negentien geturfd: één toilet per 8100 inwoners.

De Maag Lever Darm Stichting is blij dat er het afgelopen jaar door het land ruim 200 openbare toiletlocaties bijgekomen zijn. Het is volgens de belangenvereniging lastig om de zaak in een stroomversnelling te krijgen, omdat ‘niemand echt eigenaar is van het probleem’.

HogeNood-app

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de HogeNood-app . Daarin staan nu meer dan 5200 openbare toiletten. De Maag Lever Darm Stichting en andere patiëntenverenigingen pleiten voor een landelijke norm voor openbare wc's: zij vinden dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Schoon en rolstoeltoegankelijk en met een prullenbakje.

Ketens als Jumbo, Albert Heijn en Plus geven aan dat mensen daar naar het toilet kunnen. Maar die toiletten zijn niet aangemeld bij de app. Ze zitten vaak op ontoegankelijke plekken, zodat mensen zich generen om daar naar de wc te gaan. Ze moeten dan bijvoorbeeld door een magazijn – of stranden bij een trap.

Drie beste gemeenten

  • Súdwest-Fryslân
  • Amsterdam
  • Alkmaar

Drie slechtste gemeenten

  • Zaanstad
  • Tilburg
  • Zwolle