Provincie springt bij voor onderhoud monumentale molens

Het Pink in Koog aan de Zaan is één van onze Rijksmonumenten.
Het Pink in Koog aan de Zaan is één van onze Rijksmonumenten.
Foto: Google Street View

De provincie stelt ruim zeven ton subsidie beschikbaar voor het onderhoud van historische windmolens die zijn aangewezen als Rijksmonument. Ze zijn volgens Gedeputeerde Cultuur Zita Pels ‘van grote waarde voor Noord-Holland’.

De molens zijn beeldbepalend voor het landschap en trekken jaarlijks duizenden toeristen. Om ze te kunnen behouden voor volgende generaties is goed onderhoud essentieel. Met de subsidie kunnen eigenaren een belangrijk deel van die onderhoudskosten financieren. Er is een bedrag beschikbaar gesteld van 705.000 euro voor de jaren 2021, 2022 en 2023. De subsidie is maximaal 5300 per molen voor drie jaar. Eigenaren kunnen alleen een aanvraag indienen tussen 15 juli en 10 september dit jaar.

In de schijnwerpers

Ze moeten wel kunnen aantonen dat er daadwerkelijk onderhoud nodig is. Vanaf begin juli komt daarover meer informatie beschikbaar. De provincie steunt de Noord-Hollandse Molenfederatie en zet zich in om de molens in de schijnwerpers te zetten. Dat gebeurt dit jaar onder andere met het project Ode aan het landschap. Ook het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens timmert wat dat btreft aan de weg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen