Ga eens op date met een ‘fluisterende’ molen

De Dog in Uitgeest.
De Dog in Uitgeest.
Foto: Het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens

Ruim 20 molens zijn onder de naam Het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens opgenomen in zeven fietsroutes door Noord-Holland, waaronder in onze omgeving De Schoolmeester in Westzaan, De Koker in Wormer, de Twiskemolen in Landsmeer, De Oude Knegt in Akersloot en De Dog in Uitgeest.

Er staan in totaal nog 60 molens in onze provincie en tot oktober kan er met 22 daarvan worden ‘gedated’. Zij vormen Het Geheim Genootschap, ‘dat op fluistertoon verklapt wat ze in de loop der eeuwen hebben gezien én hebben zien aankomen’. Honderd jaar geleden waren mensen ervan overtuigd dat het einde van windenergie nabij was, maar ‘de molens wisten dondersgoed hoe groot hun invloed in de loop der jaren was geweest op zowel de mens als het landschap’ en dat ze niet zomaar zouden verdwijnen. Nu is er zelfs een muzikale ode aan de overgebleven exemplaren.

De nu uitgezette fietsroutes laten de molens hun verhalen vertellen. Over hoe mensen zich organiseerden. Hoe ze succes hadden en verliezen leden. Over hoe het landschap veranderde. Ze vertellen over het heden, het verleden en de toekomst. Omdat het verleden nu eenmaal een spiegel is van de toekomst. Op de routes is een podcast te beluisteren met deze verhalen en in de molens  kunnen bezoekers een game spelen over die molen in het landschap. Hoe meer molens u bezoekt, hoe hoger de score. De routes zijn te volgen met de IZI-travel app.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen