Landelijke stakingsdag kinderopvang op 8 juli

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Kinderopvangmedewerkers in het hele land gaan op donderdag 8 juli staken, nadat er op 1 juli al een stakingsdag is in Noord-Holland en het zuiden van Flevoland. Dat heeft vakbond FNV vanmorgen laten weten.

De twee werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) bereikten eerder deze week een CAO-akkoord met vakbond CNV. Daar is de FNV woest over. Er komen op korte termijn geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk, wat de belangrijkste eis is van de medewerkers van de kinderopvang, buitenschoolse opvang en de voor- en vroegschoolse educatie.

Geen jaren wachten

‘Een CAO met een loonsverhoging van drie procent klinkt mooi, maar de voornaamste reden waarom er gestaakt wordt is omdat er in het ondertekende akkoord geen oplossingen staan voor de werkdruk,’ aldus Debbie van Leiden van de FNV. ‘Er wordt alleen verwezen naar langetermijnoplossingen vanuit de politiek. Dit kan jaren duren, terwijl een deel van die werkdrukproblemen niet eens in Den Haag kunnen worden opgelost. Denk aan de jaarurensystematiek en de beschikbaarheidsdag. Deze zijn in de CAO geregeld en daar zijn en blijven de werkgevers zelf verantwoordelijk voor. ‘

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen