PVV en VVD kijken met argusogen naar Oostzaans Twiske-debat

Foto: Twitter / Peter van Stenis

De PVV en VVD lopen te hoop tegen GroenLinks in Oostzaan, naar aanleiding van een motie van die partij die festivals en overnachtingen in Het Twiske onmogelijk moet maken. Dat gaat Zaanstad waarschijnlijk extra geld kosten, terwijl onze gemeente er niets over te zeggen heeft.

‘Als GroenLinks Oostzaan deze regeling op zijn kop wenst te zetten, doen wij graag mee. Oostzaan betaalt zelf niet één procent van de kosten van het schap, namelijk 0,66 procent,’ aldus een strijdbare PVV Zaanstad die hier met een motie komt. De rekening voor Oostzaan komt over 2021 uit op 16.861 euro en die voor Zaanstad op 217.993 euro. Gaan de inkomsten uit recreatie omlaag, dan ontstaat waarschijnlijk een tekort dat voor een groot deel door Zaanstad moet worden aangevuld.

Afspraken schenden

‘Dus als de gemeenteraad van Oostzaan zich het recht toeëigent om eenzijdig de gemaakte afspraken te schenden, zien wij de mogelijkheid om dat ook te doen en te stoppen met deze gemeenschappelijke regeling waar wij sowieso weinig invloed op hebben,’ aldus de PVV. De VVD reageerde al eerder op het plan van GroenLinks in de buurgemeente.

Hart voor het Twiske haalde meer dan 5000 handtekeningen op om de recreatie in het natuur- annex recreatiegebied terug te dringen en als de raad van Oostzaan dat pad wil volgen is dat haar goed recht, maar niet als Zaanstad er financieel voor moet bloeden, vindt de PVV. De fractie wil het geld dat wordt bespaard door uit het Recratieschap Twiske – Waterland te stappen – in 2022 is dat 219.737 euro – gebruiken om de afschaffing van de hondenbelasting te financieren.

Zat van ‘geneuzel’

Inwoners van Zaanstad kunnen voor recreatie ook terecht bij de Jagersplas en bovendien wordt de Noorder IJplas de komende jaren ook ontwikkeld tot recreatiegebied. PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen geeft ook toe nóg een reden te hebben om uit de gemeenschapplijke regeling te wollen stappen: ‘Wij zijn het jaarlijkse geneuzel over wat er wel en wat er niet mag in Het Twiske ook wel eens zat.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen