Petitie tegen vercommercialisering Twiske nadert einde

Foto:

De gemeente Oostzaan wil overnachtingen en massale festivals met meer dan 50.000 bezoekers mogelijk maken en de stichting Hart voor het Twiske haalt alles uit de kast om dat te voorkomen. Een petitie tegen de plannen gaat richting de 5000 handtekeningen.

Het Twiske is niet alleen een Natura 2000-gebied met speciale bescherming, maar ook deels een recreatatiegebied. En waar het onderhouden van de natuur geld kost, daar leveren toerisme en andere activiteiten juist duiten op. Overnachten is in Het Twiske al 50 jaar verboden, maar daar wil Oostzaan nu een einde aan maken. Morgenavond wordt de petitie om 19:15 uur aangeboden aan het gemeentebestuur. naar het gemeentehuis van Oostzaan. Aansluitend krijgen insprekers het woord.

https://twitter.com/Hart_vh_Twiske/status/1403664471147614209

Het Twiske is volgens de ondertekenaars van de petitie een gebied dat grootschalige recreatatie niet aankan. In de groene oase in een steeds dichter bevolkt gebied leven meer dan 120 vogelsoorten. Bezoekers komen er voor hun rust. Maar in coronatijd explodeerde het aantal bezoekers tot 1,6 miljoen, meldt de stichting en de komende tien jaar wordt een stijging met nog eens 35 procent verwacht. En dat zijn niet allemaal natuurliefhebbers.

 

 

 

 

 

Door de toename van het aantal bezoekers in 2020 ‘hadden beheerders en toezichthouders van het recreatieschap, samen met handhavers van de gemeenten, regelmatig hun handen vol aan het in goede banen leiden van de bezoekersstroom. Dat betekende ook dat de kosten toenamen voor extra inzet van mensen en het opruimen van afval,’schreef het Recreatieschap Twiske Waterland daar zelf over.

Vakantiepark

Oostzaan wil toestemming geven voor de bouw van vakantiepark Twiske Haven, met 25 huisjes van vier bij twaalf meter meter, riolering, elektra en pelletkachels. Het park moet het hele jaar open zijn. Daarmee ontstaat de facto een woonwijkje middenin de natuur. IVN Twiske, Vogelbescherming Nederland en de Zaanse Vogelwacht waarschuwen ook voor de negatieve invloed van verblijfsrecreatie en zijn groot voorstander van het handhaven van het overnachtingsverbod in het bestemmingsplan Buitengebied van Oostzaan.

Festivals legaliseren

De festivals die al jarenlang in Het Twiske werden gehouden tot corona er vorig jaar en stokje voor stak waren daar volgens de gemeentelijke regels verboden en hadden plaats zonder vergunning. Oostzaan wil ze legaliseren en sleutelt daarom aan het bestemmings- of omgevingsplan.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen