Vragen SP over hoogspanning bij school en kinderopvang in Westzaan

De  J.J. Allanstraat in Westzaan, vlakbij een basisschool.
De J.J. Allanstraat in Westzaan, vlakbij een basisschool.
Foto: Google Street View

Onderzoekt de gemeente alleen de mogelijkheden om de hoogspanningsmast over de Westzijde in Zaandam te verplaatsen of worden ook Assendelft en Westzaan in die studie meegenomen?

Dat wil de SP te weten komen van het college. Voor de 52 woningen in Zaanstad die loodrecht onder de leidingen liggen moet sowieso een oplossing worden gevonden, maar er zijn ook woonhuizen en andere panden die bloot staan aan een veldsterkte van meer dan 0,4 microtesla. Waaronder een school en een kinderopvang in Westzaan.

Wat is een microtesla?

De spanning op de draden van een hoogspanningslijn veroorzaakt een elektrisch veld. Als er stroom door de draden loopt, is er ook een magnetisch veld. De sterkte van het magnetische veld in de buurt van een hoogspanningslijn hangt af van de stroom door de draden, de afstand tot de draden en de fasevolgorde van de draden. De magnetische veldsterkte wordt uitgedrukt in tesla of microtesla (één miljoenste deel van een tesla).

In Nederland wordt gemeenten en netbeheerders geadviseerd ‘nieuwe situaties’ te voorkomen waarin kinderen langdurig worden blootgesteld aan een veldsterkte die – op basis van het jaargemiddelde – hoger is dan 0,4 microtesla. Dan gaat het dus over nieuwbouw.

De Rank en Babino

Vanwege die grens wijst de SP erop dat in Westzaan sinds april dit jaar ook basisschool De Rank en de Babino Kinderopvang een magnetische veldsterkte groter dan 0,4 microtesla te verduren krijgen. Daarom moeten ook daar volgens de fractie de hoogspanningsleidingen worden verplaatst. Maar vindt het college dat ook?

WOZ-waarde

En dan speelt er nog iets. ‘Het is waarschijnlijk dat de woningen die te maken hebben met een veldsterkte van meer dan 0,4 microtesla door die omstandigheid in waarde zullen verminderen. Houdt u daarmee rekening in de berekening van de WOZ-waarde? Kunt u uw antwoord toelichten?’ vraagt de partij aan burgemeester en wethouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen