Onderzoek naar verplaatsing hoogspanningslijn om De Dikkert te sparen

Foto: Pixabay

Zaanstad steekt 80.000 euro in onderzoeken naar de mogelijkheid om een hoogspanningslijn te verplaatsen die loodrecht boven woningen loopt en naar de gevolgen voor een appartementencomplex als die lijn moet blijven waar hij is.

Op 1 januari dit jaar ging de uitkoopregeling in die erin voorziet dat bewoners van woningen direct onder hoogspanningslijnen zich kunnen laten uitkopen en dat de huizen daarna gesloopt worden of een andere bestemming krijgen dan wonen. Deze regeling geldt vijf jaar. In Zaanstad komen 52 woningen in aanmerking voor uitkoop; in heel Nederland een kleine 400.

De Dikkert

In Zaanstad is een complicerende factor dat de 380 kV hoogspanningslijn ter hoogte van de Westzijde over appartementencomplex De Dikkert loopt. Van de 27 woningen aldaar bevinden zich elf loodrecht onder de hoogspanningsverbinding. Er komt nu een onderzoek naar de verplaatsbaarheid van dit tracé, met als voorwaarde dat de verplaatsing kostenefficiënt moet zijn en niet ten koste gaat van de leveringszekerheid.

Drie opties

In totaal komen er onder de hoogspanningslijn tussen de Vlielandstraat en de Houtveldweg 38 woningen in aanmerking voor uitkoop, inclusief die elf in De Dikkert. Daarnaast is de afspraak gemaakt dat, in overleg met bewoners van het complex, onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn indien (een deel van) de elf bewoners zich laten uitkopen. Daarbij komen de volgende opties aan de orde:

  • De sloop van een deel van het complex (afhankelijk van het aantal en de locatie van de vrijgekomen woningen)
  • Wijziging van de woonbestemming van de vrijgekomen woningen
  • De vrijgekomen woningen doorverkopen aan derden

Beide onderzoeken worden zo snel mogelijk uitgevoerd opdat de bewoners niet langer dan nodig in onzekerheid blijven verkeren en voldoende bedenktijd overhouden om nadien hun keuze te overwegen.

Onvoorziene obstakels

Netbeheerder TenneT heeft inmiddels een QuickScan naar de verplaatsingsmogelijkheid van het tracé uitgevoerd en daaruit zijn haalbare varianten naar voren gekomen. De mogelijkheden voor en de gevolgen van een verplaatsing van de masten richting het spoor, of over de spoorbaan, zijn hierbij nog niet onderzocht of voorgelegd aan eigenaar ProRail. Dat is inmiddels wel gebeurd en nu blijkt de hele kwestie een stuk ingewikkelder te zijn dan vooraf was voorzien.

Unieke situatie

Het is namelijk in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat een hoogspanningslijn een beweegbare spoorbrug kruist of direct langs de spoorbaan gaat. De kans op wederzijdse negatieve beïnvloeding lijkt op het eerste gezicht groot. Ook zijn er op het gebied van onderhoud en investeringskosten een aantal bezwaren die nader onderzocht moeten worden.

Rond juli 2018 onderzoeksrapport

Bij ProRail ontbreekt het aan specialisten die dat kunnen uitzoeken. Het bedrijf heeft de gemeente daarom verzocht om voor de uitwerking een ingenieursbureau te contracteren, zodat het haalbaarheidsonderzoek van start kan gaan. Op dit moment is de verwachting dat het onderzoek naar de verplaatsing van het hoogspanningstracé rond juli 2018 wordt afgerond, en datzelfde geldt voor het onderzoek naar de consequenties voor De Dikkert mocht verplaatsing van de masten onmogelijk of onwenselijk zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen