Petitie om insecten op de agenda te krijgen

Foto: Pixabay / Kerstin Riemer

Natuurmonumenten maakt zich zorgen over het verdwijnen van leefgebied van insecten in steden en dorpen. Een petitie moet burgers en gemeenten bewust maken van hun verantwoordelijkheid voor insecten binnen de bebouwde kom. Al bijna 53.000 mensen zetten er hun handtekening onder.

Veel Nederlanders houden van strak gemaaide perkjes en hebben het liefst geen onkruid in de tuin en de straat, maar daarmee maken we het insecten heel moeilijk om te overleven. De afgelopen 30 jaar is al ruim driekwart van de totale insectenpopulatie verdwenen. De gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig: het  ecosysteem is een prachtig, maar kwetsbaar geheel en om dat gezond en intact te houden zijn ook insecten hard nodig.

Liefdevolle verwaarlozing

De petitie roept wij alle gemeenten op om insectvriendelijker te worden, met meer ruimte voor bloemen en planten om te bloeien, zodat insecten er voedsel vinden en kunnen schuilen. Minder vaak maaien, minder vaak een sloot uitbaggeren en meer ruimte creëren waar ‘onkruid’ haar gang kan gaan. ‘Liefdevolle verwaarlozing’ noemt Natuurmonumenten dat.

NK Tegelwippen

Zaanstad doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen en het aantal mensen dat al foto’s instuurde van verwijderde verharding laat zien dat ook hier de bewustwording groeit dat een meer natuurlijke omgeving ons welzijn bevordert. In juli en augustus is er door de gemeente een gratis tegelophaalservice opgezet om het vergroenen van tuinen nog gemakkelijker te maken. Natuurmonumenten geeft op zijn website ook tips voor een natuurvriendelijkere tuin.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen