Gemeente goed op weg met verduurzaming eigen ‘bedrijf’

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt ziet vooruitgang.
Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt ziet vooruitgang.
Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad heeft als achttiende gemeente een CO2-bewust certificaat gekregen voor het behalen van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder, op grond van de uitstoot van de gemeente in 2019: 3851 ton CO2. Ruim de helft van die uitstoot kwam van het Sportbedrijf, een kwart van Werkom en een kwart van de gemeente zelf.

Bijna de helft van de uitstoot wordt veroorzaakt door gasgebruik. Dit zit voor een groot deel in de verwarming van zwembaden. In 2026 zal de uitstoot 39 procent lager zijn vergeleken met 2019. De gemeente neemt de komende jaren verschillende maatregelen.

 

 

 

 

 

De afgelopen jaren zorgen energiebesparende maatregelen ervoor dat gemeentelijk vastgoed minder CO2 uitstoot. Dit komt onder meer door zonnepanelen op bijvoorbeeld het stadhuis en gymzalen. Andere maatregelen zijn het beter isoleren van gevels en daken, het vervangen van gewone lampen door led-verlichting en het zuiniger afstellen van klimaat-installaties.

Meer zonnepanelen

Dit jaar is er een aanbesteding gedaan voor de levering van nog eens 8000 zonnepanelen voor gemeentelijk vastgoed. De komende jaren worden deze panelen geplaatst. Daarnaast is Zaanstad sinds 2013 bezig om het wagenpark daar waar mogelijk elektrisch te laten rijden. Inmiddels rijdt 54 procent van de personenauto’s op stroom en worden de we ontwikkelingen om ook de grotere wagens te verduurzamen nauwlettend gevolgd.

Op dit moment zijn er nog onvoldoende geschikte opties voor de grotere (vracht)wagens. De komende vijf jaar vervangt Zaanstad wel nog eens 20 personenwagens door auto’s met een stekker. Hierdoor stijgt het percentage elektrische personenauto’s naar 95 in 2026.

Duurzaam zwembad

Alle lampen van de openbare verlichting zijn inmiddels vervangen door energiezuinige led-lampen, waardoor het elektriciteitsverbruik is gedaald. Dit jaar is de gemeente overgestapt op groene energie van de lokale energiecoöperatie WeSpark. Verder zal de bouw van zwembad De Slag een positieve impuls geven aan het verder terugdringen van de CO2-uitstoot, omdat het huidige zwembad wordt vervangen door duurzame nieuwbouw.

Naar verwachting is Sportpark Hoornseveld met de nieuwe De Slag in 2024 klaar. Alle gebouwen op dit nieuwe sportcomplex worden aangesloten op het warmtenet en zijn waar mogelijk zelfvoorzienend qua energie. Uiterlijk in 2040 wil Zaanstad een klimaatneutrale stad zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen