Bouw 28 sociale huurhuizen in Krommenie op schema

Feest op het dak aan de Lijnbaan.
Feest op het dak aan de Lijnbaan.
Foto: Parteon

Met de plaatsing van een zonnepaneel op één van de duurzame nieuwe woningen is gisteren gevierd dat de bouw van de eerste 28 sociale huurwoningen aan de Lijnbaan in Krommenie voorspoedig verloopt. In de tweede fase komen er nog 47 huizen bij.

De zogeheten nul-op-de-meter-(NOM)-woningen zijn energiezuinig en hebben twee of drie slaapkamers. Ze krijgen zonnepanelen, een warmtepomp en mechanische ventilatie. Ook zijn de huizen zeer goed geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Met deze installaties en spaarzaam woongedrag kan de energierekening van de huurder ‘op nul’ uitkomen. Volgens directeur Harry Platte van Parteon zijn ze ‘een mooie toevoeging’ aan de woningvoorraad van de corporatie, die steeds duurzamer wordt.

En én

Dat gebeurt enerzijds door duurzame woningen te bouwen en anderzijds door bestaande huizen te verduurzamen. Het plaatsen van een zonnepaneel was dan ook méér dan alleen symbolisch. Parteon maakt binnenkort binnen project Opgewekt Wonen de 250ste bestaande woning gasvrij en energiezuiniger door het plaatsen van zonnepanelen, een waterpomp en convectoren. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt, gisteren ook te gast, is er blij mee.

Efficiënt proces

Mede door het gestandaardiseerde en efficiënte bouwproces van bouwbedrijf Plegt-Vos, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van geprefabriceerde elementen verloopt de bouw aan de Lijnbaan volgens Parteon volgens planning. Naar verwachting zijn de woningen na de zomer klaar voor bewoning. Huidige huurders uit de tweede fase hebben dan de mogelijkheid om te verhuizen naar een nieuwe woning in de eerste fase.

Verdeling

Ook oud-huurders uit de eerste fase krijgen de mogelijkheid om terug te keren. De resterende sociale huurwoningen van de eerste fase worden binnenkort geadverteerd via WoningNet. In de tweede fase, in 2022, volgen de sociale huurwoningen. Ook die worden te zijner tijd aangeboden via WoningNet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen