Hekken Hemkade toegestaan; Ivar Moens richt pijlen op DZ

Foto: Pixabay / Alexei Chizhov

De Raad van State heeft in een vandaag gepubliceerde uitpraak opnieuw alle bezwaren van de familie Groen tegen het hek van de North Sea Venue afwezen. Er worden geen mensenrechten met voeten getreden en uit niets is gebleken dat de gemeente vooringenomen is en NSV ‘voortrekt’, luidt de conclusie.

Het conflict op de Hemkade dat Zaanstad tienduizenden euro’s per jaar kost koerst intussen af op een noviteit: fractievoorzitter Juliëtte Rot van Democratisch Zaanstad spant een zaak aan tegen het college om te voorkomen dat e-mailverkeer tussen haar en gemeenteambtenaren over de kwestie-Groen openbaar wordt gemaakt. Eigenaar Ivar Moens van de North Sea Venue krijgt daar na een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur toegang toe, maar Rot voert aan dat raadsleden hun werk niet naar behoren kunnen doen wanneer hun interne correspondentie voor het grijpen ligt.

Algemeen belang

In een bezwaarschrift refereert Rot aan een uitspraak van de Raad van State van een jaar geleden. Daarin staat wat betreft de benawoording van de vraag wat een Wob-verzoek is: ‘Het enkele feit dat de verzoeker de informatie vraagt vanwege zijn persoonlijke belang (…) met het oog op het gebruik van de informatie in een procedure tegen het bestuursorgaan of derden, betekent niet dat geen sprake is van een Wob-verzoek.’ Maar, betoogt Rot, het oogmerk van de Wob is het algemeen belang en dat ontbreekt in dit geval ten enen male.

‘Het persoonlijke belang van verzoeker, zo blijkt uit de inleidende tekst van het vermeende Wob-verzoek, ‘dat het raadslid richting de burgemeester respectievelijk het college van B & W allerlei standpunten heeft ingenomen ten nadele van NSV / Moens’ staat voorop,’ schrijft Rot. Moens wil alle teksten inzien die op het stadhuis aanwezig zijn van Rot of aan DZ gelieerde personen en die zijn naam, NSV of het woord hek bevatten.

Misbruik

‘Het vermeende Wob-verzoek streeft evident en uitsluitend een persoonlijk belang na. Het vermeende Wob-verzoek heeft geen betrekking op een bestuurlijke aangelegenheid. Het ziet louter op mijn persoon,’ aldus de fractieleider. En dat is misbruik maken van het instrument, want de wet is niet bedoeld om gemeenraadsleden het werken onmogelijk te maken.

‘De documenten geven weer dat in een interne vertrouwelijke omgeving, zorgen, signalen, informatie en standpunten zijn gewisseld. Indien dergelijke informatie vervolgens via een Wob-verzoek openbaar gemaakt wordt, is deze vorm van interne afstemming niet langer mogelijk,’ aldus Rot.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen