Hoe sociaal is sociaal winkeltje in Saendelft?

Foto: Google Street View

Zaanstad huurt tegen een gereduceerd tarief ruimte in het kwakkelende winkelcentrum in Saendelft voor een sociaal winkeltje, dat moet zorgen voor meer sociale cohesie in de wijk. Lokaal Zaans wreef zich eens in de ogen: starters hebben geen enkele kans om zich in de Saen te vestigen vanwege de hoge huren, waarom zit de gemeente dan op een koopje op die A-locatie?

‘Veel ondernemers hebben het lastig, huren zijn torenhoog en corona heeft de leegloop van het winkelcentrum in een stroomversnelling gezet. Er zijn verscheidene initiatieven vanuit de gemeente om de ondernemer te helpen het hoofd boven water te houden, maar wij zien nog te weinig initiatieven om de startende ondernemer te helpen,’ schrijft LZ in schriftelijke vragen. ‘Een verscheidenheid aan ondernemingen versterkt elkaar, voorkomt leegstand, houdt vraag en aanbod in evenwicht en heeft aantrekkingskracht op de consument.’

Waarom daar?

Maar aan de Kaaikhof is het tegenovergestelde te zien. Ook Change Fashion heeft na bijna elf jaar het winkelcentrum dit jaar verlaten om online verder te gaan. De opvolger is de gemeente. Waarom, als Baaz in de nabijheid is? ‘Gesprekken over burenruzies, huishoudelijke hulp etcetera is geen taak van de gemeente, zeker gezien de al krappe begroting waar al vaak pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden,’ schrijven Peter Bastiaan en Marianne de Boer.

‘Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van de zittende ondernemers, die ook een tafel, een stoel en eventueel een hapje en een drankje kunnen aanbieden als ontmoetingsplek?’ En waarom worden leegstaande panden niet aan startende ondernemers gegund met een verlaagde huur?

Broodroof

De partij is ook benieuwd of de sociale winkel kosteloos een hapje en een drankje gaat aanbieden aan de bezoekers, wat Lokaal Zaans zou zien als broodroof van de ondernemers die daarmee actief zijn in het winkelcentrum. Waarom staan de panden daar überhaupt zo lang leeg? En waarom gaat de gemeente niet in gesprek met de eigenaar om het winkelcentrum vitaal en toekomstbestendig te maken?

Visboer

Lokaal Zaans noemt de komst van het sociaal winkeltje ‘extra wrang’ omdat de visboer, ‘een ondernemer die kan bijdragen aan de vitaliteit van het winkelcentrum’, wordt gedwongen om in de periferie van de winkels een plek in te nemen die niet zijn voorkeur heeft omdat de gemeente hem liever in een winkelruimte ziet. Wat dat weer voor de ondernemer financieel niet haalbaar is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen