Meer eigen plekken en activiteiten voor jeugd Saendelft

Het noodgebouw van de Octant wordt deze zomer verwijderd.
Foto: Google Street View

Er staat de komende tijd in Saendelft van alles op stapel voor de jeugd om de overlast die nu wordt ervaren door wijkbewoners terug te dringen. Er komen een jongeren ontmoetingsplek aan de Omweg en een jongerenhub in het pand van Baaz in de Parkrijklaan. Plus meer mogelijkheden om samen buiten te sporten.

Dat maakte burgemeester Jan Hamming bekend na vragen van PvdA-raadslid Eylem Koseoglu over de toenemende sociale onveiligheid in de wijk vanwege jeudgoverlast. ‘Bewoners worden geïntimeerd en getreiterd in hun eigen woonomgeving. Meldingen bij de politie over de toenemende overlast hebben geen effect volgens de bewoners. Duidelijk is dat de situatie zoals die nu is niet kan doorgaan,’ stelde zij. Maar er blijkt dus al een tegenoffensief te worden ingezet.

Concrete plannen

De locatie van de binnenkort te plaatsen jop in Oost is volgens Hamming gekozen in overleg met de toekomstige gebruikers en er wordt door hen reikhalzend naar uitgekeken, want de jongeren hebben er genoeg van om steeds overal te worden weggestuurd. Wat het sporten betreft wordt het aantal uren uitgebreid naar drie maal twee uur per week op meerdere plekken en ook wordt bekeken of de skatebaan kan worden uitgebreid na het verwijderen van het pand van de Octant. In Baaz kan de jeugd straks terecht voor bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, maar ook om gewoon ‘even uit te blazen’.

Overlastgevers bekend

Er is in Saendelft sprake van één overlast veroorzakende groep jongeren en die zijn, net als hun ouders, bekend bij de gemeente, de politie en bij andere instanties die er samen voor moeten zorgen dat de jongeren hun gedrag aanpassen. Daarbij kan ook een beroep worden gedaan op het programma Back on Track in 075, dat moet voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit.

Sociaal winkeltje

Bij wijze van proef komt er vanaf 1 juni in de Kaaikhof een ‘sociaal winkeltje’ waar mensen terechtkunnen voor een vraag aan een jongerenwerker of het Sociaal Wijkteam of alleen een kopje koffie kunnen drinken. De gemeente heeft er in eerste instantie voor een half jaar een pand gehuurd in een poging om de sociale cohesie in Saendelft te vergroten. Wanneer het idee blijkt aan te slaan wordt dat mogelijk permanent.

 

Reacties