Gemeente wil door met kopen – herstellen – verkopen huizen

De Schoolmeestersstraat in de Rosmolenbuurt.
De Schoolmeestersstraat in de Rosmolenbuurt.
Foto: Google Street View

De gemeente wil doorgaan met het aankopen van verzakte woningen om ze na herstel weer door te verkopen. Dat gebeurde sinds 2008 in samenwerking met woningcorporatie Parteon, maar dit mag vanwege veranderde regels niet meer. Daarom gaat het project verder met Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.

De samenwerking tussen de gemeente en Parteon leverde 35 opnieuw gefundeerde huizen in ‘de Dwarsstraten’ van de Rosmolenwijk op: in de Molenstraat, Eendrachtstraat, Schoolmeestersstraat en de Jan Bouwmeesterstraat. Er zijn nog vier te gaan. De aanleiding om de handen ineen te slaan was met name de slechte staat van de funderingen.

‘Ondertussen hebben we voor heel Zaandam Oost, waar de Rosmolenwijk deel van uitmaakt een subsidieaanvraag gedaan bij het Rijk. Als dit bedrag wordt toegekend, kunnen we nog grotere slagen maken met funderingsherstel en verduurzaming,’ laat wethouder Songül Mutluer weten.

Parteon door met verduurzaming

Directeur Harry Platte van Parteon zegt dat de corporatie blijft investeren in de Rosmolenwijk, waar begin dit jaar 70 nieuwe, duurzame woningen werden opgeleverd in de Belgischestraat en Kramerstraat. Tot en met 2024 zijn voor nog eens ongeveer 250 huurwoningen ingrepen gepland. Zo richt de gemeente zich op kopers en Parteon op de sociale huur om de wijk te verbeteren. Daarbij wordt ook de openbare ruimte opgeknapt.

Wachten op toestemming

In een paar gevallen is het nog niet gelukt om de aangekochte woningen te voorzien van een nieuwe fundering, omdat de aangrenzende buren niet wilden of konden herstellen en gedeeltelijk herstel niet mogelijk bleek. De gemeente gaat de resterende vier woningen in het project oppakken met Betaalbare Koopwoningen Zaanstad. De Autoriteit Wonen moet hier nog wel toestemming voor geven. Na goedkeuring worden met deze werkwijze meerdere woningen in één keer aangepakt.

Wisselwoningen

De resterende vier woningen staan in de Eendrachtstraat. Na de vernieuwing grijpt de gemeente de kans aan om twee van deze huizen minimaal twee jaar te gaan gebruiken als wisselwoning. Daar kunnen dan tijdelijk bewoners terecht als de eigen woning funderingsherstel krijgt. Zo wil de gemeente eigenaren helpen en de drempel verlagen om de fundering van hun woning aan te pakken.

Naast het project Aanpak Dwarsstraten zijn er nog meer woningen in de Rosmolenwijk met een matige fundering. De gemeente zet in op meer bewustwording bij eigenaren over de risico’s op scheuren en scheefstand. Op den duur kan een woning zelfs onveilig of onbewoonbaar worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen