Vanaf 21 juni Janssen voor alle achttien-plussers

Foto: Pixabay / Torsten Simon

In de week van 21 juni kunnen alle achttien-plussers zich bij de GGD melden voor een afspraak voor een prik met het Janssen-vaccin. Dat is ‘een veilig en effectief vaccin, met als praktisch voordeel dat één prik voldoende is om volledig gevaccineerd te zijn,’ aldus de Rijksoverheid.

Daarom wil minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het vaccin aanbieden aan elke volwassene die dat wil. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een ander vaccin maar toch Janssen willen kunnen ook bellen en hun afspraak omzetten naar één prik met Janssen. In de week van 21 juni gaat de keuzemogelijkheid met Janssen van start omdat er vanaf dat moment circa 75.000 dosis van beschikbaar komen en een week later nog eens 125.000.

Details volgen nog

Zodra de keuzemogelijkheid opengaat, kunnen geïnteresseerden bellen met een speciaal telefoonnummer van de GGD-GHOR Nederland om een afspraak te maken. Zij kunnen dan ofwel direct een afspraak maken, ofwel in een wachtrij worden geplaatst zodat zij op een later moment na een sms-alert alsnog een afspraak kunnen maken. De GGD zal binnen elke GGD-regio op minstens één locatie mensen inenten. Nadere praktische details worden later bekend gemaakt, zoals het telefoonnummer.

Advies: wacht niet af

De minister raadt mensen die nu aan de beurt zijn voor BioNTech/Pfizer of Moderna wel aan om niet op Janssen te wachten, maar meteen hun kans te grijpen. Begin juni adviseerde de Gezondheidsraad dat leeftijdsgroepen die nog aan de beurt moesten komen, alleen nog zouden worden uitgenodigd voor het Pfizer- of Moderna-vaccin. Die laatste bieden een iets betere bescherming, maar met Janssen gaat de snelheid omhoog.

Veilig en effectief

Zowel het Europees Medicijnagentschap als de Gezondheidsraad beoordelen het Janssen-vaccin als veilig en effectief. De Gezondheidsraad stelde wel dat het net iets gunstiger is om voor mensen die vanaf nu worden opgeroepen Pfizer en Moderna in te zetten. Maar in bepaalde gevallen kunnen mensen volgens de Gezondheidsraad toch baat hebben bij het Janssen-vaccin omdat het een effectief vaccin is wat na één prik volledige bescherming biedt.

Janssen wordt daarom op dit moment alleen aangeboden aan specifieke groepen mensen die baat hebben bij een vaccin waarmee je in één prik volledig gevaccineerd bent, zoals zeevarenden, dak- en thuislozen, militairen op missie en gedetineerden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen