Horeca geen EK, Pathé wel: Jan Hamming kan niet anders

Het huiskamer-EK gaat vandaag van start.
Het huiskamer-EK gaat vandaag van start.
Foto:

Burgemeester Jan Hamming blijft zich ervoor inzetten om voor elkaar te krijgen dat de Rijksoverheid de horeca zal toestaan om grote schermen te plaatsen tijdens het Europees kampioenschap voetbal dat vandaag begint. Dat liefhebbers niet in het café mogen kijken maar wel in de bioscoop is één van de coronacontradicties van deze tijd.

Horeca en filmzalen staan op verschillende treden op de heropeningsladder. Waar de eerste categorie in het voordeel leek toen de terassen weer open mochten maar filmliefhebbers in het stof beten, daar is de situatie nu andersom. Pathé heeft de rechten verworven om de wedstrijden te mogen uitzenden en zet die van Oranje dus op het programma. Of er een film of voetbal op het menu staat maakt niet uit, zolang alle coronaregels worden gerespecteerd mag Pathé de wedstrijden laten zien.

Veel contact

Dat zei burgemeester Jan Hamming gisteravond in een update van de Zaanse coronasituatie. De POV blijft druk uitoefenen om Hamming zover te krijgen dat er schermen mogen komen in de horeca en de burgemeester blijft stoïcijns antwoorden dat hij zich voegt naar landelijke regelgeving. Maar ondertussen wordt wel geprobeerd de laatste zo snel mogelijk in een hogere versnelling te krijgen qua versoepelingen. Er is ‘vrijwel dagelijks contact’ over snelle verdere stappen naar de heropening van de samenleving,’ aldus de burgemeester.

Naleving quarantaineplicht

Mocht het lukken om grote schermen mogelijk te maken dan komen de particuliere beveiligers terug in het uitgaansgebied, waar het ook nu al met het mooie weer druk is. Intussen gaat er gehandhaafd worden op de naleving van de quarantaineplicht voor mensen die terugkeren uit landen met een zeer ernstige coronasituatie.  Zaanstad heeft de taak toebedeeld gekregen om dat in Zaanstreek – Waterland te organiseren en inmiddels de eerste twee meldingen van mogelijke overtredingen gehad.

Boete 339 euro

Die meldingen komen van landelijke teams van toezichthouders en ambtenaren met opsporingsbevoegdheden die steekproefsgwijs mensen. Ontdekken zij dat de quarantaine waarschijnlijk ontdokem wordt, dat wordt de gemeente ingelicht. Er staat een boete van 339 euro op de overtreding. Zaanstad heeft twee extra toezichthouders en 120.000 euro van het Rijk gekregen om haar nieuwe taak de komende zeven maanden uit te voeren.

Hoogrisicolanden zijn momenteel Argentinië, Bahrein, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Maldiven, India, Panama, Paraguay, Peru, Seychellen, Suriname, Uruguay, Venezuela en Zuid-Afrika.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen