POV pleit voor veilig voetbal kijken bij de horeca

Foto: Flickr / Gerard Stolk

De Partij voor Ouderen en Veiligheid roept burgemeester Jan Hamming op om tijdens de wedstrijden van het EK voetbal coulant te zijn richting de Zaanse horeca en de zaken toe te staan buiten schermen te plaatsen en tot middernacht open te zijn. Vanaf morgen mogen cafés en restaurants tot 22:00 uur ook binnen weer gasten ontvangen.

Kroegen kunnen ditmaal maar weinig profiteren van het evenement, verwacht de POV. Veel wedstrijden in de poulefase, waaronder twee wedstrijden van het Nederlands elftal op 13 en 17 juni beginnen om 21:00 uur. Vanaf de halve finale wordt er alleen nog maar om 21:00 afgetrapt.

‘Normaal gesproken zijn dit soort evenementen gouden tijden voor deze ondernemers, maar als mensen niet in de kroeg kijken betekent dat dat de cafés per wedstrijd al gauw duizenden euro’s aan extra omzet mislopen. Onze fractie begrijpt er niets van dat de landelijke en lokale overheid zo slecht meedenkt met de zwaar getroffen horecasector,’ schrijft de partij.

EK-coulance

De POV doet daarom een ‘klemmend beroep op onze burgemeester’ om er bij het eerstvolgende veiligheidsoverleg bij het kabinet op aan te dringen de horeca toestemming te geven om langer open te blijven en kijken naar het EK via schermen op het terras en op tv’s in het interieur toe te staan. ‘Als dat niet lukt, rekenen wij op EK-coulance van onze MKB-vriendelijke burgemeester inzake de handhaving. Diegene die 22:00 uur als sluitingstijd heeft verzonnen, heeft niets op met voetbal, horeca én handhaving.’

Precedenten

Onder andere Den Haag en Middelburg zijn hun horecaondernemers in deze al tegemoet gekomen en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is een groot voorstander van voetbal kijken op de terrassen. Zij acht het veiliger om samen buiten te kijken dan met groepen ergens binnen. ‘Bovendien krijgen de steden er duizenden handhavers bij in de vorm van obers die ervoor zullen zorgen dat mensen op veilige afstand buiten voetbal kunnen kijken,’ aldus de POV.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen