Voetveer Zaandijk in nood door aangescherpte eisen

Foto: Twitter / Stampions

Wethouder Gerard Slegers gaat nog eens praten met de Stichting Voetveer Zaandijk, maar als landelijke wetgeving geen ruimte biedt dan kan er geen dispensatie worden verleend voor de verplichting voor de vrijwillige schippers om een certificaat te halen voor het gebruik van de eveneens verplichte marifooninstallatie met het volgsysteem AIS.

Dat antwoordde wethouder Annette Baerveldt gisteravond op vragen van Democratisch Zaanstad en Lokaal Zaans over de problemen waar de stichting tegenaan loopt bij het weere opstarten van het voetveer tussen de Kalverringdijk en de sluis in Zaandijk. Dit jaar verliep de vergunning en bij het aanvragen van een nieuwe bleek dat de Havendienst nu ingrijpende eisen stelt. Zo moeten alle schippers een vaarbewijs hebben en moet er een marifooninstallatie aan boord én mensen die hem aantoonbaar kunnen bedienen.

Zeventig-plussers

Een groot aantal van de schippers die het veer dat sinds 2008 bedient is echter boven de 70 jaar en een aantal heeft geen zin om nog in de studieboeken te duiken. Van de 72 vrijwilligers zijn er tien afgehaakt en dar betekent dat het rooster niet meer rond te krijgen is. Anderen zijn wel begonnen met het behalen van de benodigde certificaten, maar voor de marifoon geldt dat het na het met succes afleggen van het examen nog twee maanden duurt alvorens het certificaat geleverd wordt. En zonder dat papiertje mag er niet gevaren worden.

Nooit incidenten gemeld

‘Wat de toegevoegde waarde is van deze eisen is ons een compleet raadsel. Het draagt op generlei wijze iets bij aan de veiligheid,’ moppert de stichting in een noodkreet die aan de gemeenteraad werd gemaild. De oversteek van het voetveer duurt ongeveer zeven minuten, de schippers hebben een weids uitzicht over de Zaan en laten alle scheepvaart voorgaan. In alle jaren dat het voetveer tussen mei en oktober actief was zijn er ook nooit incidenten gemeld.

Goede doelen

Normaal gesproken zetten de schippers ongeveer 30.000 passagiers over à raison van een euro per persoon. De opbrengst gaat na aftrek van de vaste lasten in zijn geheel naar goede doelen in de Zaanstreek. Zo werd in 2019 17.790 euro verdeeld. ‘Het voetveer is wereldwijd bekend en heeft tevens voor een opleving van de winkels in Zaandijk gezorgd,’ aldus de oproep voor politieke steun.

Dispensatie mogelijk?

De Havendienst heeft inmiddels de benodigde nieuwe apparatuur geleverd, maar de stichting vreest vanwege de nog ontbrekende certificaten toch niet op 1 juli het goede werk te kunnen hervatten, na een onderbreking van anderhalf jaar vanwege corona. ‘Democratisch Zaanstad heeft al diverse gespekken gevoerd met de Stichting Voetveer Zaandijk, de wethouder en de havenmeester maar komt geen stap verder,’ meldde raadslid Jos Kerkhoven gisteren. Volgens hem is tijdelijke dispensatie mogelijk, maar daar moest Baerveldt het antwoord op schuldig blijven. Er wordt nog aan een oplossing gewerkt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen