Nieuwe verbindingsweg moet Assendelft ontlasten

Foto: Google Street View

Een nieuwe verbindingsweg vanaf de Dorpsstraat via de Noorderveenweg en Noorderweg naar de Communicatieweg in Assendelft moet de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer in Zaanstad Noord verbeteren. De gemeenteraad heeft er het laatste woord over, maar vroeg zelf om actie.

Door de komst van Saendelft en andere woongebieden is de verkeerdruk in Assendelft nog verder toegenomen. ‘De leefbaarheid in Zaanstad Noord staat zwaar onder druk door de verkeersoverlast. Specifiek in de Dorpsstraat, ten zuiden van de kruising Dorpsstraat / Noorderveenweg en een deel van de Communicatieweg West. Om de overlast te verminderen en de leefbaarheid te verbeteren is er behoefte aan een nieuwe verbindingsweg. Eind 2020 nam de gemeenteraad hierover een motie aan met de voorwaarde dat het zou gaan om een optimaal en snel uit te voeren oplossing,’ meldt het college in een persbericht.

Meest geschikte oplossing

Het gebruik van de Noorderweg met een verbinding naar de Noorderveenweg wordt gezien als de meest geschikte oplossing. ‘Deze optie is het snelst te realiseren want de wegen voor deze verbinding zijn al aanwezig, vanwege de verbinding van de bouwweg naar Kreekrijk die nu eerder geschikt wordt gemaakt voor gewoon verkeer. Deze weg is onderdeel van de nieuwe verbindingsweg en wordt versneld opengesteld. De intentie is dan om eind 2021 te starten met de uitvoering.’

Informatietraject

Door een extra verbindingsweg neemt de verkeersdruk in de Dorpsstraat af en daarnaast kunnen bewoners van Saendelft en Kreekrijk gebruikmaken van een extra ontsluiting. Het doorgaand verkeer door Saendelft neemt dan af. De wijkraad van Saendelft wordt binnenkort geïnformeerd en de direct omwonenden ontvangen binnenkort ook een brief met informatie over de plannen. Zij krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan een telefonisch spreekuur en een (online) bijeenkomst.

 

De provincie en de Vervoerregio Amsterdam dragen ieder 1,3 miljoen bij aan het project dat in totaal vier miljoen euro gaat kosten. Dit bedrag wordt besteed om de kruisingen Dorpstraat – Noorderveenweg, Noorderveenweg – Parkrijklaan, tweede bouwweg – sportpark Omzoom en tweede bouwweg – Noorderweg aan te passen. Daarnaast wordt de Noorderweg gedeeltelijk voorzien van een vrijliggend fietspad en komt er een fietsvoorziening op de rijbaan. Momenteel wordt het project nog verder uitgewerkt en voorbereid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen