Vakantie weer mogelijk naar acht Europese landen

De situatie van vandaag.
Foto: Rijksoverheid

In veel Europese landen is sprake van een gestage daling van de coronacijfers en daarom verandert morgen het reisadvies voor zeven EU-landen van oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) naar geel (‘let op, veiligheidsrisico’s). Het gaat om Duitsland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Tsjechië.

Ook Noorwegen gaat met uitzondering van enkele regio’s naar de lichtere categorie waarmee vakantiereizen weer mogelijk zijn. Het Rijk benadrukt tegelijkertijd nogmaals dat reizen in deze tijd altijd gepaard gaat met risico’s. De meest recente reisadviezen vindt u hier. De aanpassing die morgen ingaat betekent dat reizigers naar deze landen bij terugkomst naar Nederland geen negatieve test meer hoeven te laten zien en niet meer in quarantaine hoeven te gaan.

Het blijft veranderlijk

Tegelijk is én blijft het belangrijk dat reizigers zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan snel veranderen. Bovendien kan het zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen, zoals een negatieve test of een quarantaineverplichting. Het is daarom raadzaam het hele reisadvies te lezen en niet af te gaan op alleen de kleurcode.

RIVM adviseert

Het ministerie van Buitenlandse Zaken besluit over de reisadviezen voor Europese landen op basis van adviezen van het RIVM en na overleg met het ministerie van Volksgezondheid. Het RIVM kijkt daarbij naar verschillende factoren, zoals de trend van de besmettingscijfers, het aantal reizigers dat besmet terugkeert, het aantal testen dat wordt uitgevoerd en het percentage positieve testen.

 

Reacties