Mensen uit 1974 en 1975 kunnen prikafspraak maken

Foto: Gemeente Zaanstad

Het is de beurt aan mensen die zijn geboren in 1974 of 1975 om desgewenst online een afspraak te maken voor een coronaprik. Ze krijgen dan het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.

Dezelfde groep kan vanaf komende woensdag ook de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie per post verwachten. Vanaf dan kunnen ze ook telefonisch een afspraak maken. Wie al gevaccineerd is, bijvoorbeeld als zorgmedewerker, kan de  schriftelijke uitnodiging weggooien. De vaccinaties worden in Zaanstad door de GGD gedaan in Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan. In 1974 en 1975 werden in Nederland in totaal meer dan 420.000 mensen geboren.

Problemen met Janssen

Intussen zorgen leveringsproblemen van het Janssen-vaccin ervoor dat er waarschijnlijk snelheid geminderd moet worden in juni. Hoe groot de vertraging zal zijn kon  demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanochtend nog niet zeggen. Hij komt er vanavond op terug tijdens een persconferentie waarop waarschijnlijk nieuwe versoepelingen worden aangekondigd.

De minister ging ervan uit dat Janssen in het tweede kwartaal drie miljoen vaccins zou leveren, waarvan twee miljoen in juni. Maar door allerlei tegenvallers begint dat aantal erg ver van de afspraken in het contract af te raken, aldus De Jonge. Hoeveel er nu precies wordt geleverd, is het ministerie nog aan het uitrekenen. Van het Janssen-vaccin is maar één prik nodig; bij alle andere middelen zijn dat er twee.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen