Hoe kan zo’n nieuwe cruiseterminal eruit gaan zien?

De nieuwe cruiseterminal in Lissabon (impressie).
De nieuwe cruiseterminal in Lissabon (impressie).
Foto: Terminal Cruzeiros de Lisboa

In Lissabon is net een nieuwe passagiersterminal voor cruiseschepen geopend, in het hart van de stad aan de Taag. Nu hier de discussie woedt over de verplaatsing van de Passenger Terminal Amsterdam, waren we benieuwd hoe zo’n gloednieuw gebouw en omgeving eruit (kunnen) zien.

De terminal werd ontworpen door architect Carrilho da Graça en kostte 22,7 miljoen euro. Voor het in- en ontschepen zijn er slurven voor passagiers gekomen, vergelijkbaar met die op vliegvelden. Het front langs de rivier is 600 meter lang en is door middel van drie ‘loopplanken’ verbonden met de terminal van 13.600 vierkante meter.

Terras met toegang voor iedereen

Het terras van het gebouw is open voor het publiek en biedt een uitzicht van 360 graden over het water en de stad. Het moet een van de grote nieuwe publiekstrekkers worden voor de inwoners en bezoekers. Het terras, zonder horeca of andere ‘obstakels’, is ook te huur voor concerten en andere evenementen. Dat lijkt dus qua douaneformaliteiten geen problemen op te leveren.

 

 

 

 

De cruiseterminal in de Portugese hoofdstad kan 1,8 miljoen passagiers per jaar verwerken en wordt nu ook een start- en eindpunt voor zeereizigers. Tot de opening van de nieuwe Lisbon Cruise Terminal was de stad ‘slechts’ een tussenstop voor cruiseschepen, die een eind verderop aanlegden in de buurt van treinstation Santa Apolónia en waar veel minder ruimte was. Die aanlegplek blijft in gebruik voor kleinere ‘premium’ schepen.

1490 meter kade

De totale lengte van de kade bedraagt 1490 meter, genoeg voor vijf tot zes middelgrote schepen. De exploitanten van de terminal claimen dat er op dit moment op de wereld slechts vier cruiseschepen bestaan die Lissabon niet kunnen bereiken. En dat komt niet door de havenfaciliteiten, maar door de meest westelijke brug over de Taag, de ponte 25 de Abril. Die verheft zich 70 meter boven het water, terwijl de schepen van de Oasis-klasse van rederij Royal Caribbean 72 meter hoog zijn.

Voorbereid op groei

Het Havenbedrijf van de stad denkt dit jaar uit te komen op 334 bezoekende schepen, die samen 522.700 passagiers op Lissabon los zullen laten. Volgend jaar wordt gerekend op 361 schepen met in totaal 617.000 gasten. Het lijkt erop dat de stad er klaar voor is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen