Kansen jeugd Poelenburg – Peldersveld voor het grijpen

Foto: Google / M. Tsb

Jongeren tussen twaalf en 23 jaar gaan in Poelenburg en Peldersveld gaan profiteren van huiswerkbegeleiding, studiezalen, een Jongerenwinkel voor talentontwikkeling en een meidenwerk en van hulp bij het werken aan een gezonde leefstijl. Het moet ze laten opgroeien tot zelfbewuste en zelfstandige volwassenen.

Jongeren komen in Poelenburg en Peldersveld minder goed mee dan in de rest van de stad en het uitvoeringsplan Alle kansen voor jongeren moet daar verandering in brengen. Het gaat gelden voor de periode 2021 tot en met 2024. Het plan is de volgende stap in de uitvoering van het Pact Poelenburg – Peldersveld, waarvoor 27 partners zich de komende 20 jaar inzetten.

Dromen najagen

Volgens wethouder Songül Mutluer gaat het bij deze stap om concrete acties om de groeiende kansenongelijkheid in deze wijken tegen te gaan. ‘Kinderen en jongeren die opgroeien in Poelenburg en Peldersveld hebben nu minder kans op een succesvolle toekomst dan kinderen in de rest van de stad. We willen dat elke Zaankanter gezond en veilig kan opgroeien, ongeacht de wijk waar je vandaan komt. Het is daarom belangrijk dat jongeren hun talenten ontdekken en ontwikkelen, zodat ze de juiste kwalificaties en diploma’s halen voor de loopbaan die bij hen past en waarmee ze hun dromen na kunnen jagen.’

Kansarme ouders

Dat de jeugd in deze wijken achterblijft komt omdat er sprake is van meer armoede, werkloosheid, ongezondheid en een lagere taalvaardigheid bij bewoners en dus ook bij hun kinderen. Bij relatief veel jongeren zijn Cito-scores lager, het aandeel jongeren zonder startkwalificatie is hoger en meer jongeren hebben last van overgewicht dan elders in Zaanstad.


Op het Zuiderzeecollege en Pascal Zuid is al gestart met huiswerkbegeleiding en coaching met studiezalen. Onderwijswethouder Natasja Groothuismink ziet die als een belangrijke toevoeging aan de begeleiding van leerlingen. ‘Een veilige plek waar leerlingen huiswerkbegeleiding krijgen en geholpen worden bij uitdagingen in hun dagelijks leven. Ouders en jongeren geven zelf ook aan dat ze daar behoefte aahebben.’

Horizon verbreden

Ook wordt gewerkt aan het mogelijk maken van een Entree-opleiding of MBO2-opleiding in de wijk. Door jongeren kennis te laten maken met sectoren waar veel werk is (zoals de techniek of de zorg), vergroten ze hun perspectief op werk. Daarnaast komen er extra activiteiten in de Jongerenwinkel, waar nu al veel jongeren langskomen met vragen. Een verscheidenheid aan culturele en sportieve activiteiten helpt ze om hun talenten te ontwikkelen en hun horizon te verbreden.

Crimineel gedrag voorkomen

De Gezonde School en Fris op School richten zich op het verminderen van overgewicht en middelengebruik. Ook zetten partijen zich in om de jongeren waar zorgen over zijn goed in beeld te hebben, om te voorkomen dat ze afglijden naar de criminaliteit. Tot slot maken de samenwerkende partijen zich hard voor activiteiten specifiek gericht op meiden, om hun zelfvertrouwen, weerbaarheid en zelfbewustzijn te vergroten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen