Faambeeld Wijnand Takkenberg voor stadhuis

Cor en Wim Visser tijdens de overdracht van het beeld.
Cor en Wim Visser tijdens de overdracht van het beeld.
Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

De Zaanse kunstenaar Wijnand Takkenberg maakte 65 jaar geleden een faambeeld dat de tand des tijds – na een grondig herstel – goed heeft doorstaan en dat deze week een ereplaatsje kreeg in het stadhuis. Daarvoor verdient de Stichting Gebroeders Visser alle credits.

 

Die stichting die staat voor ‘het in stand houden van bestaande en op basis van de traditionele Zaanse bouwstijl nog te stichten karakteristieke Zaanse bouwwerken, molens en ornamenten die voor de Zaanstreek van cultureel-historisch belang zijn’ schonk het beeld aan de Zaanse gemeenschap. Vorig jaar werden de broers Cor en Wim Visser, directeuren van Timmerfabriek Visser aan de Noorder IJ en Zeeweg daarvoor onderscheiden met de Zaanse Erfgoedprijs.

Geliefd bij kooplieden

Faambeelden waren geliefd bij de meer gefortuneerde Zaanse kooplieden om binnenshuis of in de siertuin te laten zien dat de bewoner een goede naam (en faam) genoot. Daarnaast zouden de bazuinengelen voorspoed brengen en geluk laten zien. De faambeeldjes doken voor het eerst op in de Zaanstreek tijdens de Renaissance. Hieronder nog een voorbeeld van een redding van de traditie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen