Beelden van de Zaan op Waste Free Rivers Event

Foto: Twitter / Zita Pels

De Zaan speelt een prominente rol op het Waste Free Rivers Event op 24 juni. Op het water werden deze week opnames gemaakt voor de beantwoording van een belangrijke vraag: hoe houden we de rivieren schoon? Daar is allereerst een betere samenwerking voor nodig.

Het online programma probeert er komende maand handen en voeten aan te geven. Zwerfvuil is één ​​van de grootste problemen in onze zeeën en oceanen en dat komt voor een groot deel via waterwegen in terecht: 80 procent van de vervuiling komt daar vandaan. ‘Rivieren zijn plasticsnelwegen naar onze zeeën geworden,’ zeggen de organisatoren van het webinair waaronder de gemeente Zaanstad en de provincie daarover.

Herkansing

De Noordzeecommissie en Kimo Internationaal zouden vorig jaar tijdens een bijeenkomst van de Europese Vereniging van Kustprovincies in Zaandam de Transnational River Clean initiative 2020 houden om de aandacht te vestigen op de vervuiling van de oceanen en de gevaren daarvan voor de marine ecosystemen. Op 11 juni zou met behulp van bootjes overal plastic uit rivieren worden gevist en verzameld. Dat ging wegens corona niet door, maar nu komt er in een aangepaste vorm een herkansing.

Steeds meer plastic

In de afgelopen 50 jaar is de wereldwijde productie van plastic vertienvoudigd tot 322 miljoen ton in 2015 en naar verwachting volgt de komende 20 jaar opnieuw een verdubbeling. Hoe te voorkomen dat een groot deel daarvan naar zee blijft stromen? Een ‘afvalvrije samenleving’ creëren en recyclebare kunststoffen produceren is een mooi vergezicht, maar de praktijk is weerbarstig.

Gezamenlijke aanpak

Het webinar is gericht op politici, beleidsadviseurs op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau op het gebied van circulaire economie, openbare ruimte, waterbeheer, afvalbeheer, klimaat en milieu, waterschappen, havens, universiteiten en innovatieve bedrijven. Zij zijn allemaal uitgenodigd om mee te doen. Omdat er een (internationale) geïntegreerde aanpak nodig om het probleem aan te pakken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen