Aangiftes tegen zorgorganisaties tijdens aanbesteding

Foto: Erik Riensema

Zaanstad heeft aangifte van valsheid in geschrifte gedaan tegen niet nader genoemde ‘partijen’ die zich meldden voor de gecombineerde aanbesteding van beschermd wonen en opvang voor jongvolwassen dak- en thuislozen. Op grond van Bibob-checks rees het sterke vermoeden van er in die gevallen geen sprake was van zuivere koffie.

De gemeenten in Zaanstreek – Waterland hebben de aanbesteding gezamenlijk gedaan om zo efficient mogelijk te kunnen werken. Een nieuw samenwerkingsverband van Leviaan, het Leger des Heils, de Parnassia Groep en Odion is de opdracht gegund voor het organiseren van beschermd verblijf.

Het onderdeel beschermd thuis ging naar dezelfde partijen, aangevuld met PerMens, DnoDoen, Heeren van Zorg en de stichting Bronx Begeleid Wonen. De werkwijze wordt gebaseerd op de uitgangspunten van de landelijke aanpak Een (t)huis, een toekomst.

Minder opvang, vaker eigen huis

De laatste jaren zijn er steeds meer economische daklozen bijgekomen en ook het aantal jonge dak- en thuislozen groeit. De huidige opvang voor deze groepen voldoet niet meer. De visie voor de toekomst is om jongvolwassen dak- en thuislozen tussen achttien en 23 jaar zo kort mogelijk – maximaal drie maanden –  in een opvang te plaatsen en snel te laten doorstromen naar beschermd thuis, waarbij jongeren een eigen woning hebben met intensieve begeleiding aan huis.

Voor dak- en thuislozen ouder dan 23 jaar is de huidige opvang in Zaanerf niet meer voldoende. ‘Met de nieuwe aanbesteding verwachten we ook voor de groep met zwaardere problematiek langere tijd opvang en begeleiding te kunnen bieden,’ zegt wethouder Natasja Groothuismink in een persbericht.

Aangiftes

Om zorgfraude effectief aan te pakken heeft Zaanstad bij de nu afgeronde aanbesteding gebruikgemaakt van de sinds vorig jaar bestaande mogelijkheid om ook bij aanbestedingen in het maatschappelijk domein een Bibob-procedure toe te passen. Dat is een onderzoek naar de integriteit van een organisatie. Daarbij ‘zijn partijen uitgesloten wegens het niet of onvolledig verstrekken van informatie’. Tegen hen is aangifte gedaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen