Gratis online Masterclasses over het Oer-IJ te volgen

De eerste Masterclass gaat over de Romeinse Tijd.
De eerste Masterclass gaat over de Romeinse Tijd.
Foto: Open Clipart Vectors

De Stichting Oer-IJ leidt gidsen op voor speciale excursies naar iconische plekken in het Oer-IJ gebied en dat gebeurt nu ook online. Het onderdeel Masterclasses, met presentaties door deskundigen, kan via internet ook door niet-deelnemers aan de Oer-IJ icoongidsencursus gratis worden gevolgd.

Het gaat daarbij om zes locaties, die elk model staan voor een periode uit de ontstaansgeschiedenis van het Oer-IJ landschap. Het maximaal aantal toehoorders is 100. Tijdens de lezingen kunnen via de chatbox vragen worden gesteld. Wie belangstelling heeft voor het virtueel bijwonen van de Masterclasses moet zich daarvoor aanmelden met een e-mail naar [email protected] De livestream is er steeds op donderdagavond en duurt anderhalf uur.

Programma

De digitale lezingen worden opgenomen en kunnen ook later worden teruggezien. Het programma ziet er vooralsnog als volgt uit:

  • 20 mei: de Romeinse Tijd (12 voor Christus tot het jaar 450) door Rob van Eerden (archeologisch adviseur van de provincie Noord-Holland) en Arjen Bosman (archeoloog, expert krijgsgeschiedenis).
  • 27 mei: een algemene inleiding over archeologie, monumenten en historische geografie. De sprekers zijn nog niet bekend.
  • 3 juni: de vroege Middeleeuwen (450 voor Christus tot 1050) door Menno Dijkstra (veldarcheoloog aan de Universiteit van Amsterdam) en Anita van Breugel (architectuurhistorica en beleidsadviseur erfgoed).
  • 10 juni: de Nieuwe Tijd (1500 – 1850) door Herman Kaptein (historicus, oud-docent geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam en Arie Zonjee (bestuurslid van de Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest).
  • 17 juni: de late Middeleeuwen (1050 – 1500) door Nancy de Jong (stadsarcheoloog van de gemeente Alkmaar) en Martijn Mulder (voorzitter van de Stichting Historisch Egmond).
  • 24 juni: de moderne tijd (1850 tot heden) door Rik de Visser (landschapsarchitect) en Kees van der Vaart (projectleider van Staatsbosbeheer).
  • 1 juli 2021: de voorhistorie (tot 12 voor Christus) door Erik Cammeraat (hoofddocent aan de UvA en kenner van de ontstaansgeschiedenis van het landschap) en Peter Vos (geoloog bij TNO).

Reacties

Cookieinstellingen