Centrum Zaandam morgen centraal bij Babel

Het centrum is niet overal even fraai.
Het centrum is niet overal even fraai.
Foto: Google Street View

Babel gaat morgenavond in gesprek met de nieuwe supervisor van het centrumgebied van Zaandam, Edzo Bindels. De opvolger van Sjoerd Soeters is stedenbouwkundig ontwerper en onder andere directeur van het internationale ontwerpbureau West 8.

De gemeente werkt in vier vier MAAK.Zaanstad-gebieden aan de toekomst en MAAK.Centrum moet een levendig, bereikbaar en bewoonbaar gebied opleveren. Namens Babel wil Leontine de Koning van Bindels horen hoe die tegen de ontwikkelingen en vraagstukken in het centrum van Zaandam aankijkt. Voorafgaand aan het gesprek presenteert gebiedsmanager Annette Nicolás Gnodde de huidige plannen voor het gebied.

Het programma wordt vanaf 19:30 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van het Zaanse architectuurplatform. Aanmelden is niet nodig. Reageren of vragen stellen kan tijdens de uitzending in de chatbox.

Waardige oude dag

Op woensdag 2 juni gaat het vanaf 19:00 uur over de oude dag. Binnen tien jaar telt Zaanstad bijna 15.000 huishoudens met 75-plussers. De groeiende vergrijzing, de nadruk op zelfredzaamheid en de krappe woningmarkt deden bij Babel de vraag rijzen hoe al die kwetsbare inwoners een waardige oude dag in een veilige woonomgeving kunnen beleven.

Lokale initiatieven

Rijksbouwmeester Floris Alkemade nam het initiatief voor de prijsvraag Who cares en publiceerde vorig jaar samen met Jet Bussemaker De toekomstige aanpak van wonen met zorg. Landelijk belemmeren een gebrek aan locaties en een veilige woonomgeving nieuwe vormen van wonen en zorg. Ook krijgen ouderen onvoldoende ruimte voor lokale initiatieven.

Op 2 juni wordt de Zaanse situatie op dat gebied doorgelicht: hoe vinden kwetsbare ouderen hier een passende woning, kunnen zij elkaar helpen door woongroepen te vormen of is een woonvorm voor alleen ouderen een valkuil en is een combinatie van jong en oud beter?

Apart of samen?

Daarover gaat het met oud-staatssecretaris voor ouderenzorg en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving Bussemaker, de wethouder van Wonen Songül Mutluer en twee initiatiefnemers van nieuwe woonvormen. Heren 5 architecten bedacht de term ‘stadsveteranen’ en is een pleitbezorger voor woongroepen voor ouderen. Jacob Spaander van Ecohof Noorderveer vindt een combinatie van jong en oud een beter uitgangspunt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen