Rijk en regio slaan handen ineen in Noordzeekanaalgebied

Foto: Google Earth

Het Rijk en regio trekken de komende jaren gezamenlijk op om de grote opgaven in het Noordzeekanaalgebied op het gebied van haven en havenlogistiek, industrie, wonen, bereikbaarheid en natuur en recreatie aan te pakken.

De opgaven die in het gebied spelen zijn divers en complex en van nationaal belang. Door deze samen met het Rijk op te pakken kan er effectiever worden gewerkt om de beperkte beschikbare ruimte zo goed mogelijk te verdelen. Het doel is het leveren van een zo groot mogelijke bijdrage aan het verbeteren van de internationale concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam en daarmee aan de regionale en nationale economie. De energietransitie, een circulaire economie, vergrote en versnelde woningbouwopgaven en klimaatadaptief waterbeheer spelen daarbij een belangrijke rol.

Werken en wonen

Door de aanwezige energievoorzieningen, de ligging aan zee en de industrie wordt het Noordzeekanaalgebied als hét knooppunt voor duurzame energie in de Metropoolregio Amsterdam gezien. Ook speelt het kanaal, als één van de hoofdvaarwegen, een rol in het zoeken naar maatregelen voor klimaatadaptief waterbeheer.

Daarnaast zijn er havengebieden aangewezen als transformatiegebieden waar een mix van bedrijvigheid en woningbouw moet worden gerealiseerd. Dat dit niet van vandaag op morgen geregeld is is wel gebleken op het Hembrugterrein, waar industrie en ambitieuze woningbouwplannen elkaar flink in de weg bleken te zitten. Een tweede grote uitdaging wordt de transformatie van de Achtersluispolder.

Plan van aanpak

De eerste stap van de gezamenlijke inspanning is een plan van aanpak dat beschrijft hoe de verschillende vraagstukken in het gebied – vestigingsbeleid, fysieke en milieuruimte, gezondheid en leefbaarheid en stikstof – worden uitgewerkt. De planning is om halverwege volgend jaar het eindproduct te presenteren.

Novi-gebied

Met de Nationale Omgevingsvisie (Novi) heeft het Rijk een langetermijnvisie op de toekomst en de ontwikkeling van de leefomgeving in ons land vastgsteld. Er kunnen gebieden worden aangewezen waarin complexe, omvangrijke en urgente opgaven en nationale belangen samenkomen die een gezamenlijke aanpak vereisen. Eén van die zogenoemde Novi-gebieden is het Noordzeekanaalgebied.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen