Vakantie over de grens blijft met onzekerheid omgeven

Foto: Flickr / Marco Verch

Wat te doen nu het kabinet heeft besloten dat vanaf komende zaterdag reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn, maar dat er geen enkele zekerheid is dat die landen dat op de datum van vertrek ook nog coronaveilig zijn? De reisbureaus kregen het meteen na de aankondiging gisteravond al heel erg druk.

Vakantiereizen naar landen die niet als risicovol worden beschouwd worden vanaf 15 mei niet meer afgeraden en krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode groen of geel. Landen die corona minder goed onder controle krijgen dan wel houden behouden een negatief reisadvies en dus de kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven een no go.

Beperkte mogelijkheden

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt, waardoor een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie wordt. Landen met een groen of geel reisadvies kunnen uiteraard ook zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland, zoals een coronatest of een quarantaineplicht bij aankomst.

Niet als vroeger

Feit is dat de groep gevaccineerden in heel Europa steeds groter wordt en dat dit tot uiting zal komen in lagere besmettingsniveaus. De situatie rond het coronavirus met mogelijke mutanten blijft echter onzeker en het is daardoor niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien. Een vakantie of een reis zal sowieso niet zijn zoals vóór de pandemie: reizen blijft een risico omdat de situatie in ieder land snel kan veranderen, bijvoorbeeld omdat het virus ergens oplaait.

Inlezen

In de meeste landen gelden bovendien coronamaatregelen waar ook toeristen zich aan moeten houden. Dat wordt ook verwacht van reizigers uit groene en gele landen of regio’s die vanaf 15 mei weer welkom zijn in ons land. Het kabinet adviseert Nederlanders met reisplannen om vooraf het reisadvies van Buitenlandse Zaken te checken om te bepalen of het land van bestemming veilig is en of er inreisbeperkingen gelden, zoals quarantaine of een testverplichting. De adviezen staan ook in de reisapp van het ministerie.

Vinger aan de pols houden

Het kabinet benadrukt dat het belangrijk is om het reisadvies niet alleen te raadplegen bij het boeken van een reis, maar ook kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer. De situatie in een land of regio snel kan immers snel veranderen. Ook is het belangrijk  goed te checken welke maatregelen onderweg gelden, bijvoorbeeld op luchthavens, stations of in de landen waar mensen met de auto doorheen reizen op weg naar hun bestemming.

Beoordeling RIVM

Het RIVM beoordeelt voor welke landen een verhoogd risico geldt en kijkt daarvoor naar verschillende factoren: de besmettingsgraad, het aantal afgenomen testen, het percentage positieve testen, het aantal reizigers dat in Nederland positief test en recent in een bepaald land is geweest en hoe vaak corona voorkomt. Daarnaast kijkt het RIVM ook nog naar de aanwezigheid van mutanten en varianten.

Digital Green Certificate

In de Europese Unie is de besluitvorming voor het Digital Green Certificate waarmee mensen kunnen aantonen dat zij gevaccineerd zijn, recent negatief getest zijn op Covid-19 of immuniteit hebben opgebouwd na een recent doorgemaakte infectie nog niet afgerond. De streefdatum van de Europese Commissie waarop de Europese wetgeving die het Digital Green Certificate regelt van kracht moet zijn is 21 juni. De lidstaten krijgen naar alle waarschijnlijkheid vervolgens nog zes weken de tijd om alles technisch te regelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen