Huiselijk geweld bestrijden door bekennen en herkennen

Foto: Flickr / Europees Parlement

Een publiekscampagne over huiselijk geweld gaat in acht gemeenten in Zaanstreek – Waterland aandacht vragen voor alledaagse situaties waarin mensen klem zitten en waardoor ze steeds minder controle hebben over hun eigen leven door problemen of spanningen thuis. Er worden handvatten aangereikt om daaruit te komen én om te helpen.

Zaanstad en de overige gemeenten, de GGD Zaanstreek – Waterland, Veilig Thuis en andere partners starten op 15 mei, tijdens de Dag van het Gezin, met voorlichting in de vorm van waargebeurde verhalen. ‘Kennissen, familieleden, buren en anderen kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren en aanpakken van huiselijk geweld. Het bespreekbaar maken of alleen al laten weten dat je er voor iemand wilt zijn, kan het uit de taboesfeer halen,’ schrijft wethouder Songül Mutluer in de aankondiging.

Niets doen geen optie

‘Het is niet altijd makkelijk, maar niets doen is geen optie. Want landelijk zit er in elke klas minstens één kind dat thuis te maken heeft met geweld en dat geldt ook voor één op de 20 ouderen. De publiekscampagne richt zich daarom ook op de omgeving en past goed bij ons actieplan Geweld Hoort Nergens Thuis, dat zich vooral richt op een nog betere samenwerking tussen professionals.’

Verhalen van alle betrokkenen

Op ikzitklem.zaanstad. staan vanaf 15 mei alledaagse situaties centraal in de verhalen van ervaringsdeskundigen. Het gaat om vrijwilligers van Open de Voordeur en RCO de Hoofdzaak. Zowel slachtoffers als een dader delen wat ze doormaakten en ook een omstander vertelt zijn verhaal en hoopt daarmee anderen te helpen. Het gaat om waargebeurde verhalen van Sonja, Tom, Louisa en Dennis. Ze vertellen over signalen en geven tips over hoe je het gesprek begint.

‘Weet dat problematische situaties in alle lagen van de samenleving voorkomen. Oordeel daar als omstander niet over. Kijk naar elkaar om en toon interesse in elkaars leven. Voelt iets niet pluis? Stel dan vragen over de feiten. Bijvoorbeeld over wat je hoort of hebt gezien. Vraag door en toon interesse. Besef dat het ogenschijnlijk kleinste gesprekje een wereld van verschil kan betekenen voor iemand die klem zit. Het steuntje in de rug,’ luidt de boodschap van de ervaringsdeskundigen.

Praten helpt

Aan mensen die zelf klem zitten in een gewelddadige situatie willen ze vooral duidelijk maken dat erover praten echt helpt. Hun tips: u hoeft het niet alleen op te lossen. Probeer in contact te blijven met mensen die u vertrouwt. Een buurvrouw, vriend of een welzijnswerker, maar bijvoorbeeld ook de huisarts. Door de coronamaatregelen moeten mensen nu vaker thuis blijven, waardoor spanningen ook verder kunnen oplopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen