Woningen Honigfabriek in Oud Koog in de verkoop

Foto: Hooyschuur architecten & adviseurs

De verkoop is begonnen van de 74 appartementen en 21 lofts in Honigfabriek De Bij in Koog aan de Zaan. Digitaal inschrijven kan tot vrijdag 7 mei om 12:00 uur met een persoonlijk account. De bouw begint naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar.

De oude fabriek van Honig aan de Zaan wordt compleet vernieuwd. In het monumentale deel komen 21 lofts (met verkoopprijzen tussen 271.700 en 829.000 euro) met ‘een authentiek industrieel karakter,’ allemaal direct aan het water. De rest van de fabriek maakt plaats voor nieuwbouwappartementen. De voormalige fabriek en later broedplaats is in de omgeving ook wel bekend als De Bij.

Ook appartementen aan de straat

Het monumentale deel van De Bij wordt compleet verbouwd, met behoud van het industriële karakter. In de nieuwbouw gaat het om twee-en driekamerappartementen van 277.000 tot 415.000 euro, deels aan het water en deels aan de straatkant. Het ontwerp is van Hooyschuur architecten & adviseurs, dat zich liet leiden door de afleesbaarheid van de ontwikkeling het complex door de jaren heen.

‘De gebouwen zijn niet netjes geschikt: zo’n complex is puur vanuit de logica van het arbeidsproces organisch gegroeid. Elke bouwperiode heeft zijn eigen stijl en samen vertellen de gebouwen een verhaal over het industriële verleden van de Zaan. Deze kenmerkende uitstraling brengen we nu ook terug bij de herontwikkeling van De Bij,’ aldus de vormgevers van het project.

Pand uit 1895

De Honigfabriek stamt uit 1895 en begon het bestaan als de NV Stijfselfabriek De Bijenkorf genoemd. Vier jaar later veranderde dit in de puddingfabriek De Bij. Die namen voor de fabriek hadden alles te maken met de achternaam van de eigenaar: Honig is Duits voor honing. Dat is de reden dat de fabriek ook wel De Bij wordt genoemd. Een lange tijd was de kernactiviteit in de Honigfabriek het maken van onder andere bak- en puddingpoeder, waarbij maïzena gewonnen uit mais een belangrijke basisgrondstof was.

Reacties