Transformatie Honigfabriek ruim tien jaar na dato toch in zicht

Foto: Victoria Lofts

De verkoop van 69 woningen in de voormalige fabriek van Honig – de laatste gebruiker was Dr. Oetker – in Koog aan de Zaan zou al in 2009 van start gaan, maar tien jaar later is het in 2006 door ontwikkelaar Victoria Lofts gekochte pand nog steeds in gebruik als broedplaats. Daar komt echter dit jaar verandering in: de bedrijfjes verhuizen naar het voormalige pand van Hellema in Zaandam en de transformatie in Koog kan dan eindelijk beginnen.

Wat moest daar ook alweer komen? Naast de bijna 70 appartementen was er 1700 vierkante meter bedrijfsruimte ingetekend in de oude fabriek. Voordat de crisis roet in het eten gooide was er sprake van zeer luxe appartementen, maar dat werd later bijgesteld naar goedkopere woningen en in elk geval achttien BKZ-woningen. Aan de straatkant zou nieuwbouw worden toegevoegd met lofts voor starters en bedrijfsruimtes. Of die plannen nu slechts zijn afgestoft of nog aan veranderingen onderhevigTrandformatie zijn is nog niet duidelijk.

Casco oplevering

Lofts zijn in wezen casco woningen die door de koper zelf nog moeten worden ingevuld. ‘De karakteristieke fabrieksgebouwen met hun grote open vloeren en kenmerkende constructie zijn de perfecte onderlegger voor zelf in te delen loft-appartementen,’ staat op de website van de eigenaar. ‘De lofts zullen een fenomenaal uitzicht hebben over de rivier de Zaan. De starterslofts in de nieuwbouw krijgen een riante hoogte en zijn eveneens zelf indeelbaar.’Het oudste gedeelte van het fabriekscomplex aan het Zuideinde stamt uit het einde van de negentiende eeuw

Parkeerkelder

Commerciële ruimtes waren voorzien op de begane grond aan de straatzijde en er was sprake van meerdere meerder dekken en loopbruggen in de middenzone om de bestaande fabriek met de nieuwbouw te verbinden. Het complex moest worden opgetopt met penthouses voorzien van ruime terrassen. Parkeerplekken waren voorzien in de kelder.

Reacties