Broedplaats aan de Zaan van Honig naar Hellema

De toekomstige broedplaats in 2010.
De toekomstige broedplaats in 2010.
Foto: Google Street View

De stichting Broedplaats aan de Zaan gaat het bedrijfspand van Hellema Verpakkingen aan de Oostzijde in Zaandam herontwikkelen tot broedplaats. Na het succes met de Honigfabriek in Koog aan de Zaan wil de stichting met De Hellema de verwaarloosde industriestrook tussen de Zaan en de Kogerveldwijk een nieuwe impuls geven. Hellema sloot in 2017 de deuren.

Broedplaats De Hellema wil naast betaalbare werkplekken voor kunstenaars en ondernemers ook bijdragen aan de vitaliteit en de versterking van de verbindingen in Kogerveld. Vanuit de Honigfabriek heeft Broedplaats aan de Zaan actief deelgenomen aan MAAK.bijeenkomsten over de wensen en verwachtingen voor Kogerveld. Met bewoners samen is geïnventariseerd welke invulling van de broedplaats aansluit bij hun wensen. Een groot aantal ideeën is meegenomen, zoals ontmoetingsplekken, coaching voor startende ondernemers en flexwerkplekken.

Broedplaats De Hellema gaat ruimte bieden aan een aantal voorzieningen voor de Kogerveldwijk: taalcursussen voor nieuwkomers, leerwerkplekken en een laagdrempelige ontmoetingsruimte. Die ruimte biedt ook mogelijkheden voor kooklessen of andere gezamenlijke activiteiten. Het streven is om dit onderdeel te laten worden van de horeca. Op ongedwongen wijze kunnen buurtbewoners en huurders daar straks met elkaar in contact komen.

Verhuizing van Honig naar Hellema

In eerste instantie zullen huurders uit de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht maken. Die voormalige fabriek maakt in 2020 plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema bijdragen aan de levendigheid in en economische ontwikkeling van de wijk. De Hellema wordt de komende maanden verbouwd. Naar verwachting wordt eind 2019 de hele broedplaats in gebruik genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen