‘Skybrators’ het antwoord op groeiende weerstand tegen turbines?

Foto: Vortex

Ook in Zaanstad woedt een hevige discussie over nut en noodzaak van windmolens naar aanleiding van de Amsterdamse plannen voor de bouw van turbines zo’n beetje op de gedeelde gemeentegrens, maar opeens duikt een alternatief op: de vibrerende wiekloze windmolen.

Hij staat nog nergens in ons land, maar heeft volgens EenVandaag al wel een bijnaam: de skybrator. Hij wekt energie op zonder slagschaduw, geluidsoverlast en vogelsterfte en volgens de VVD in het Gelderse Beuningen kan de ‘staafmolen’ een uitkomst zijn voor tegenstanders van de traditionele turbines in de buurt van woningen. De Bladeless Tacoma van de Spaanse startup Vortex heeft hetzelfde doel als conventionele modellen: wind omzetten in kinetische energie, die kan worden gebruikt als elektriciteit.

Veel kleinere opbrengst

In plaats van energie op te vangen via de cirkelvormige beweging van een propeller, trilt deze turbine echter mee met de wind. Daardoor schommelt hij heen en weer en met die beweging wekt hij stroom op. Als je de vibrerende windmolen 2,75 meter hoog maakt, levert hij 100 Watt op. Het vermogen van een windmolen op zee ligt vaak tussen de twee en vijf megawatt. Windenergie-expert Gerard van Bussel ziet er overigens nog niet zo heel veel energie uitkomen.
Het is een heel klein gebiedje waar je de wind kunt vangen en er energie uit kunt halen,’ vertelde hij aan EenVandaag. ‘Dus qua opbrengst is het bij lange na niet te vergelijken met de opbrengst van een windturbine met wieken.’ In Gelderland worden nu toch verschillende varianten onderzocht, van verschillende bedrijven die werken aan wiekloze molens.

Reacties