‘Opbrengsten windmolens vallen in het niet bij schade’

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

De POV en PVV hebben berekend dat Zaanstad door de plaatsing van windturbines in de Noorder IJplas een schadepost van minimaal 78 miljoen euro voor de kiezen krijgt, terwijl drie turbines tijdens hun levensduur van vijftien jaar slechts een opbrengst van zo’n vijf miljoen laten zien. De fracties willen dat Zaanstad duidelijk maakt aan Amsterdam dat compensatie voor de geleden schade geëist zal worden.

Zaanstad dreigt het schip in te gaan doordat de geplande woningbouw in de Achtersluispolder sowieso gecompromiteerd wordt en in het slechtste geval zal worden afgeblazen omdat ontwikklaars er geen heil meer in zien met op korte afstand mega windturbines. In het gebied zijn circa 9300 woningen ingetekend en bovendien moeten in de nabije omgeving ook nog tijdelijke Tiny Houses komen en wordt Poelenburg verbeterd. Maar Amsterdam heeft haar zinnen gezet op windenergie en ziet daarvoor mogelijkheden bij onder andere de Noorder IJplas. Ook het Keerkringpark (zie de kaart hieronder) is een mogelijkheid, waardoor het totaal in de directe nabijheid van Zaandam kan oplopen tot zes.

De uitgangspunten

Wat zouden daarvan de gevolgen kunnen zijn voor Zaanstad, uitgaande van drie turbines? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een waardedaling optreedt van woningen in een straal van twee kilometer rondom windmolens. Bij molens met een tiphoogte tot 150 meter is die gemiddeld 2,5 procent; bij hogere exemplaren vijf. Amsterdam gaat vooralsnog uit van 150 meter, maar de energiecoöperaties waarmee intentieverklaringen gesloten zijn voor de exploitatie streven naar hogere turbines. En dan mag al op een afstand van 350 meter van woningen nu de provincie de 600-metergrens heeft losgelaten. Het is nu aan  gemeenten om die grens desgewenst op te schuiven, maar Zaanstad kan dat niet opleggen aan Amstrdam ook al zou ze daar zelf toe besluiten.

De rekensom

In hun berekeningen van de door Zaanstad te lijden schade zijn de POV en PVV uitgegaan van een  gemiddelde woningprijs in Zaandam van 368.036 euro. Van ontwikkelaars hebben de respectievelijke fractievoorzitters Harrie van der Laan en Peter van Haasen begrepen dat in de Achtersluispolder een mix van 30 tot 40 procent sociale huurwoningen en voor het overige koopwoningen in het midden- en hogere segment op de planning staat. Uitgaande van 35 procent sociale huurwoningen met een marktwaarde van elk 250.000 euro zijn dat 3255 woningen met een totale waarde van 813.750.000 euro.

‘Uitgaande van een gemiddelde waardevermindering van 2,5 procent ontstaat derhalve aan deze toekomstige woningen op voorhand al een schade van 20.343.750 euro,’ schrijven de twee in een agenda-initiatief. Bij de resterende 6045 woningen (65 procent van 9300) is dat 55.619.440 euro – in totaal dus een kleine 76 miljoen. Daarbij is het uitgangspunt dus turbines van maximaal 150 meter hoog: krijgen de coöperaties hun zin dan . gaat dat bedrag nog een keer over de kop. ‘De schade zal sowieso hoger uitpakken doordat de woningen in het hogere marksegment uiteraard een (in absolute getallen) grotere waardevermindering ondergaan.’

WOZ-opbrengsten

Al bestaande woningen en bedrijfspanden binnen de invloedsfeer van de molens zijn bovendien door de twee partijen nog niet meegenomen in hun berekeningen, maar ook daar zullen verliezen geïncasseerd moeten worden. Voor de gemeente betekent een waardevermindering van panden een lagere opbrengst uit de WOZ-heffing en uitgaande van het prijspeil van dit jaar en een verminderde woningwaarde van 76 miljoen betekent dat een jaarlijkse inkomstenderving van 76.000 euro, aldus het rekenwerk van de POV en PVV. En dat is in vijftien jaar 1,4 miljoen euro.

Energieopbrengst

Een windmolen levert per MegaWatt op jaarbasis 37.400 euro op. Drie windturbines met een vermogen van elk drie Mw leveren dus een jaarlijkse opbrengst voor de coöperatie op van 336.600 euro (drie maal 112.200 euro). In vijftien jaar is dat 5.049.000 euro bruto, waar kostenposten als onderhoud nog niet in verrekend zijn. De financiële opbrengst van de molens valt dus in het niet bij de aderlating van Zaanstad – maar wat gaat onze gemeente eraan doen om een dergelijk scenario af te wenden? Is de stadsadvocaat er al bovenop gezet?

Naast hun eigen rekensommen zien de twee fracties achter het agenda-initiatief graag ook concrete cijfers over onder meer de OZB-opbrengsten uit de Achtersluispolder op tafel komen, zodat de financiële gevolgen van de plaatsing van Amsterdamse turbines zowat bovenop de gemeentegrens nog duidelijker worden. En in het meest ongunstige geval: welke claims zijn er te verwachten als de Achtersluispolder daardoor helemaal niet herontwikkeld kan worden?

Wat levert een windmolen op ?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen