Ligplaatsverbod alle provinciale wateren: ontheffing aanvragen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Voor alle recreatievaartuigen (met en zonder motor), woonboten, steigers of andere aanleggelegenheden in alle provinciale wateren moet een ontheffing worden aangevraagd, waarschuwt de provincie nog maar eens. Daar geldt overal een ligplaatsverbod, tenzij een ontheffing is verleend. Oók als er al een ontheffing is van de gemeente of het waterschap.

Een aanvraag voor een ontheffing wordt niet alleen gecontroleerd op basis van criteria voor een veilige en vlotte doorvaart van de scheepvaart, maar sinds 1 januari 2019 ook op criteria voor andere belangen zoals de bescherming van weidevogel- en stiltegebieden, ecologische zones en cultuurhistorische aspecten. Bij goedkeuring ontvangt de aanvrager een ontheffing van het algemeen ligplaatsenverbod en wordt er een overeenkomst voor de huur van het oppervlaktewater opgemaakt.

Vignet met chip

Naast een ontheffing en de huurovereenkomst ontvangt de aanvrager ook een (verplicht) vignet met een ingebouwde chip. Een vignet is een plaatje (iets groter dan een bankpas) dat na online activatie op een zo duidelijk mogelijk zichtbare plek op het vaartuig of object moet worden geplakt. De provincie bekijkt per aanvraag in een digitale viewer of er een ontheffing kan worden verleend.

Aanvragen indienen

Aan een verleende ontheffing worden voorwaarden verbonden gericht op een vlotte en veilige doorvaart van de scheepvaart, in balans met de overige gebruiksfuncties van de vaarwegen. Aanvragen kunt u digitaal indienen met DigiD (particulier) of eHerkenning (organisatie). U kunt het aanvraagformulier (voorzien van alle bijlagen en een natte handtekening) ook invullen, uitprinten en opsturen. Ook kunt u de aanvraag afleveren bij de ontvangstbalie van her Provinciehuis aan het Houtplein 33 in Haarlem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen